Bors de sfecla rosie

Posted by on apr. 23, 2015

O porție de sănătate! — un borș bogat cu legume și verdeață proaspătă. Am asezonat borșul cu frunze de pătrunjel și leuștean, lăsând loc și pentru o aromă de cimbru și busuioc.

Ingrediente – Bors de sfecla rosie (8 portii, cca 4 litri)
  • 1 rădăcină de păstârnac sau pătrunjel, 100 g
  • 2 morcovi, 200 g
  • 150 g rădăcină de țelină
  • 3 cepe, cca 300 g
  • 2 căței de usturoi
  • 300 g roșii întregi decojite la conservă 
  • 1 linguriță pastă de tomate
  • 3 cartofi, cca 300 g, curățați și tăiați cuburi
  • 1 crenguță de cimbru uscat sau proaspăt
  • 1/2 linguriță de busuioc uscat
  • 100 g ardei capia/gras roșu, tocat marunt
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 sfecle roșii, cca 400 g, curățate și rase pe răzătoarea mică sau mare
  • borș acru după gust, cca 600  ml
  • 1 legătură de pătrunjel
  • frunze proaspete de leuștean, după gust — în sezonul rece, folosim leuștean uscat/congelat
  • cateva frunze de țelină, frunze de sfeclă roșie — în sezon
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Servim cu
  • smântână
  • ardei iuți
  • felii de pâine țăranească, rumenite în cuptor/tigaie gril sau crutoane de pâine
Mod de preparare

Intr-o oala, punem cca 2,5 – 3 litri de apa rece, apoi adaugam radacinoasele si ceapa, curatate si taiate cuburi (nu foarte mici) , rosiile strivite in mana sau tocate și usturoiul, curatat si taiat in doua. Asezonam cu o 1 lingura de ulei de masline si o lingurita de sare.

Cand incepe sa dea in clocote, reducem focul la mic, acoperim oala cu capacul si lasam legumele la fierbere lenta, cca 1 ora si jumatate.

In alta varianta, se pot sota legumele, apoi se fierb. Am gatit ambele variante la diferite borsuri si ciorbe, amandoua sunt gustoase.

In continuare adaugam cartofii taiati cuburi, crenguțele de cimbru si busuiocul uscat.

Intre timp, incalzim 1 lingura de ulei intr-o tigaie mica, apoi sotam ardeiul tocat cu putina sare, 1 – 2 minute. Adaugam pasta de tomate si cateva linguri din zeama de la legume — lasam sa fiarba inabusit cca 5 minute.

Dam deoparte un sfert din sfecla rosie rasa si o amestecam cu putina sare si cativa stropi de bors acru, rece (vom stoarce la urma sfecla — zeama va accentua gustul si culoarea borsului).

Cand cartofii sunt fierti pe jumatate, adaugam sosul de ardei si 3 parti din sfecla rosie rasa.

După cca 10 minute, adaugam borsul acru (clocotit 1 – 2 minute in prealabil) si frunzele de telina sau de sfeclă roșie, dacă folosim. Lasam borsul sa clocoteasca 5 – 10 minute la foc mic — la urma stoarcem deasupra oalei sfecla ramasa și scoatem crenguta de cimbru.

Indepartam cratita de pe foc — asezonam gustul cu sare, piper si 2 linguri de ulei de masline. Dam aroma borsului cu frunze proaspete de patrunjel si leustean, tocate marunt.

Montam borsul de sfecla in castroane. După preferinte, se poate servi cu smantana, ardei iuti si paine taraneasca. Pofta buna!

# #

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.