Chec cu cacao si topping de ciocolata

Posted by on iul. 21, 2016

Chec cu cacao, topping de ciocolată și alune, aromat cu vanilie, rom, portocală și lămâie.

Am folosit ingrediente mai ușoare în prepararea checului (fără smântână, unt) zahărul fiind mai redus. Ciocolata pentru topping recomand să aibă 50-74% masa de cacao.

Ingrediente – Chec cu topping de ciocolata si alune
  • 6 ouă mari la temperatura camerei
  • 200 g zahăr tos
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 lingură esență de rom
  • 150 g ulei de floarea soarelui sau de porumb
  • 200 g făină albă cernută
  • 2 linguri de cacao, cca 25 g, cernută prin sita fină
  • 1 linguriță de lapte
  • 1 linguriță de praf de copt, cca 7 g
  • coaja rasă de la o portocală și o lămâie
  • un vârf de linguriță sare
  • o mână mică de alune prăjite sau miez de nucă, rupt bucățele – de presarat
  • ciocolată rasă și zahăr pudră, pentru ornat – opțional

Pentru topping de ciocolata 

  • 100 g ciocolată neagră de calitate bună 50-74% masă de cacao
  • 1 linguriță de unt și o linguriță de ulei
  • cca 3 linguri de apă
Mod de preparare – Chec cu topping de ciocolata si alune

Mai întâi separăm gălbenușurile de albușuri. Pregătim o formă de copt în formă rotundă cu gaură la mijloc, cu diametrul de cca 24 cm și cca 8 cm adâncime — se unge cu unt, apoi se tapetează cu făină.

Într-un vas, batem bine albușurile cu mixerul la viteza maximă. După ce s-a format spuma, adaugăm zaharul tos, zahărul vanilat și esența de rom. Continuăm să batem albușurile până când obținem o spumă tare.

Încorporăm gălbenușurile în spuma cremoasă, uleiul și coaja rasă de portocală și lămâie, amestecând de câteva ori prin răsturnare, de jos în sus și de la mijloc spre margine.

În continuare adăugăm făina cernută, amestecată în prealabil cu praful de copt și sarea, după care amestecăm ușor cu spatula, de jos în sus și de la mijloc spre margine.

Rasturnăm în formă jumătate din compoziție, pusă în 4 grămezi cu distanțe aproximativ egale între ele — iar cealaltă jumătate o amestecăm ușor cu praful de cacao (cernut prin sita fină) și 1 linguriță de lapte. Cu ajutorul unei linguri, punem compoziția cu cacao în golurile rămase.

Deci aceasta este o varianta de „chec zebra(t)”, alternând în cerc, o parte din compoziția deschisă și o parte din cea închisă.

Dacă dorim să obținem puțin efect marmorat, putem trece cu furculița prin combinația celor 2 culori — în formă de spirală, de sus în jos.

Coacem checul în cuptorul preîncălzit la 180°C, 40-45 de minute (160°C la cuptor electric cu ventilație). Verificăm cu o scobitoare iar dacă aceasta iese curată, checul este gata.

Scoatem checul din formă și îl lasam la răcit pe un grătar sau pe un blat de lemn, tapetat cu hârtie de copt.

Topping-ul de cicolată preparat pe bain-marie — într-un ibric, punem ciocolata ruptă în bucăți mici, untul și uleiul. Când începe să se topească, amestecăm ușor cu lingura, adăugând și apa. După ce s-a răcit puțin, putem să-l folosim (atunci când turnăm, să nu fie prea subțire — sa curgă ușor și să rămână glazura pe chec).

După ce s-a răcit checul, turnăm peste el topping-ul de ciocolată și presărăm cu alune sau nuci prăjite.

Un chec aromat, ce se lasă savurat la o cafea sau atunci când ne este poftă de ceva bun!!!

# # # # # # #

Reply

*