Chicken fajitas

Posted by on mai 12, 2015

SAM_2814

Fajita este o mancare mexicana apetisanta, care se poate face cu carne de pui, vita sau creveti, ceapa si ardei gras — preparate la gratar si servite in foi de tortillas cu diferite sosuri specifice bucatariei mexicane. 

Sosurile mai populare sunt salsa de rosii cu ardei iute si frunze de coriandru, smantana si guacamole (sos cu avocado, ardei iute, rosii si frunze de coriandru).

Deasemenea condimentele au o mare importanta — boiaua de ardei si chimionul dau o aroma placuta carnii si legumelor, fiind des intalnite in preparatele mexicane. Semintele de chimion seamana cu cele de chimen, gustul fiind diferit.

SAM_2786

Ingrediente – Chicken fajitas (4 persoane)
  • 500 g piept de pui, dezosat si fara piele
  • 2 ardei grasi (rosu si verde), cca 400 g — curatati si taiati suvite lungi de cca 2 cm latime
  • 2 cepe rosii de marime medie, cca 150 g, curatate si taiate in patru
  • 2 lingurite pline boia dulce de ardei sau un mix de boia dulce si iute
  • 1 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 3 linguri de ulei de masline, plus inca putin pentru uns gratarul
  • 1 lamaie
  • 8 foi mici de tortillas sau lipii libaneze
  • 80 g cascaval (edam, cedar sau gouda)
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Ingrediente – salsa de rosii mexicana
  • 6 rosii mici, coapte bine sau cca 20 de rosii cherry/prunisoare
  • 1 ceapa rosie, curatata si tocata marunt
  • 1 catel de usturoi, curatat si tocat fin
  • 1 ardei iute, curatat de samburi si taiat rondele
  • o mana de coriandru proaspat, tocate marunt
  • zeama de la 1 limeta
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare – Chicken fajitas

Mai intai marinam carnea — pieptul de pui il taiem suvite, pe lungime — de asemenea, folosesc muschiuletii de la piept (fileul minor), fiind foarte fragezi.

Intr-un castron incapator punem carnea de pui, ardeii si ceapa. Condimentam cu boia de ardei, chimion macinat, sare si piper.

Adaugam uleiul de masline si zeama de la 1/2 lamaie, apoi amestecam totul, masand bine carnea, sa intre condimentele in ea. Acoperim vasul cu folie alimentara si il tinem la frigider cel putin 2 ore.

SAM_2725

Salsa de rosii — Intr-un bol punem rosiile taiate cuburi, coriandru tocat (putem inlocui cu frunze de patrunjel), ardeiul iute, usturoiul si ceapa. Cand este carnea aproape gata, asezonam cu sare, piper, zeama de limeta (sau lamaie) si ulei de masline, apoi amestecam usor.

Scoatem carnea din frigider si o lasam cca 20 de minute la temperatura camerei. Este indicat sa gatim carnea cu legumele in 2 transe, pentru a nu lasa apa.

Incingem bine o tigaie gril sau un wok, punem cativa stropi de ulei dupa care frigem carnea impreuna cu legumele timp de 7 – 8 minute la foc iute, intorcandu-le mereu sa nu se arda (ultimele 2 – 3 minute focul mai redus).

Daca se folosesc muschiuleti de pui, atunci se vor gati cca 5 minute (fiind ma fragezi), lasand legumele pe gratar inca vreo 1 – 2 minute.

Dupa ce s-au rumenit frumos, stropim carnea si legumele (direct pe gratar) cu zeama de la un sfert de lamaie. Curatam tigaia gril, apoi procedam la fel cu jumatatea de carne si legume ramase.

Intr-o tigaie fara ulei, incalzim foile de tortilla timp de 10 secunde — punem pe fiecare lipie bucati de pui cu legume si salsa de rosii — presaram cu putin cascaval ras.

Servim fajita de pui la farfurie sau rulata, alaturi de o portie de cartofi wedges (cartofi noi, taiati felii groase, prajti si apoi condimentati cu boia de ardei, oregano, usturoi, sare si piper). Pofta buna!

SAM_2814

# #

Reply

*