Ciorba cu perisoare

Posted by on ian. 9, 2016

O ciorba gustoasa cu legume si perisoare din carne de vitel, servita cu smantana, crutoane de paine si ardei iuti.

Am fiert legumele si perisoarele in supa din oase de vita, ciorba fiind astfel bogata in proteine si vitamine. Deasemenea imi place orezul in perisoare, fiind mai moi si mai gustoase.

DSC_0813-001

Ingrediente – Ciorba de perisoare
  • 1 ceapa mare, cca 100 g
  • 1 radacina de patrunjel, cam 100 g
  • 150 g radacina de telina sau 2 tije de telina
  • 2 – 3 morcovi, cca 250 g
  • 1 ardei gras rosu sau capia, cca 150 g
  • 1 conserva x 400 g rosii decojite intregi
  • 1 lingura pasta de tomate, cam 30 g, plus 1 lingura de ulei
  • cca 500 g bors acru sau dupa gust
  • frunze proaspete de patrunjel si leustean, tocate marunt
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Pentru perisoare (cca 50)
  • 600 g carne tocata de vitel, de buna calitate — pulpa, antricot
  • 1/2 ceapa, curatata si tocata marunt, cca 50 g
  • 4 linguri de orez, cca 80 g
  • 1 ou
  • 2 – 3 linguri frunze de patrunjel, tocate marunt
  • 1/4 lingurita boia de ardei dulce
  • sare si piper negru, proaspat rasnit
Pentru supa din oase de vita
  • cca 1,5 kg oase de vita
  • 4,5 litri apa rece
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1 radacina de patrunjel sau pastarnac
  • 150 g radacina de telina
  • 2 lingurite pline de sare, plus cateva boabe de piper negru, zdrobite usor in mojar
Servim cu
  • smantana
  • ardei iuti
  • crutoane din paine alba sau neagra
Mod de preparare – Ciorba de perisoare

DSC_0794-002

Supa de oase — legumele curatate si spalate le taiem in jumatati (telina o taiem felii mai groase).

Intr-o oala mare (sau sub presiune) punem oasele de vita (oparite in prealabil si spalate cu apa rece), 4,5 litri de apa si 2 lingurite de sare. Cand da in clocot, indepartam spuma, apoi adaugam legumele si boabele de piper zdrobite.

Acoperim cratita partial cu capacul si fierbem totul cca 2 ore si jumatate, la foc mic. La oala sub presiune, lasam sa fiarba la foc incet, cam 1 ora si jumatate.

Cand este gata, strecuram supa printr-o sita fina. Ar trebui sa avem cca 4 litri de supa — daca a scazut mai mult, se completeaza cu apa fierbinte. Dupa ce s-a racit putin, cu ajutorul unei linguri, indepartam grasimea care se formeaza la suprafata.

Punem din nou oala pe foc si cand incepe supa sa dea in clocot adaugam rosiile (tocate sau stivite in mana) si legumele, taiate cubulete (ardeiul il tinem deoparte). Acoperim oala cu capacul si lasam sa fiarba cca 30 de minute, la foc mic.

SAM_7982 SAM_1636

Intr-un ibric punem orezul cu apa rece si aducem la fierbere.  Cand da in clocot, reducem focul la mic si fierbem cca 3 minute. Strecuram imediat orezul, il limpezim cu apa rece si il lasam la scurs.

Intr-un castron, amestecam bine carnea cu ceapa, ouale, orezul (scurs bine) si patrunjelul tocat. Condimentam cu sare si piper, apoi adaugam faina. Omogenizam bine compozitia, apoi formam perisoare in forma de sfere mici, cu diametrul de cca 2 cm (udam mereu mainile cu apa).

DSC_0385

In continuare adaugam perisoarele, acoperim oala partial cu capacul si lasam sa fiarba totul inca 25 – 30 minute, la foc mic.

Intre timp, punem intr-o craticioara ardeiul tocat marunt si 1 lingura de ulei. Sotam cca 2 minute, apoi adaugam pasta de tomate si continuam sa sotam inca 2 minute — adaugam putina supa si inabusim cca 10 minute, la foc mic.

Dupa ce au fiert perisoarele adaugam borsul acru (clocotit in prealabil) si ardeiul inabusit cu pasta de tomate. Fierbem borsul cca 10 minute la foc mic — se poate adauga putina apa clocotita, daca ni se pare prea des.

Indepartam oala de pe foc, echilibram gustul cu sare si piper, apoi asezonam cu frunze proaspete de patrunjel si leustean.

Servim ciorba de perisoare cu smantana, ardei iuti si crutoane din paine alba sau neagra. Pofta buna!

DSC_0784-001

# # #

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.