Ciorba radauteana

Posted by on ian. 17, 2016

O bunatate de ciorba, apreciata mult in bucataria traditionala romaneasca.

DSC_0015

Ingrediente – Ciorba radauteana
  • carcasa si aripile de la 1 pui de cca 1,8 kg
  • 250 g pipote cu inimi (optional)
  • 2 piepti de pui, 450 – 500 g fiecare, dezosati si fara pielite
  • 3 morcovi — 300 g
  • 2 cepe mari — 250 g
  • 1 radacina de patrunjel — 75 g
  • 1 pastarnac — 75 g
  • 300 g radacina de telina
  • 1 capatana de usturoi, cca 60 g
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 1 frunza de dafin
  • sare de mare, plus cateva boabe de piper negru

Pentru dres ciorba

  • 500 – 700 g smantana grasa, dupa gust
  • 6 galbenusuri
  • 2 – 3 catei de usturoi
  • otet dupa gust, cca 70 ml

Servim cu

  • frunze proaspete de patrunjel, tocate marunt
  • ardei iuti la otet
  • crutoane de paine alba/neagra

Mod de preparare – Ciorba radauteana

DSC_0006

Legumele curatate si spalate le taiem in jumatati (telina o taiem felii mai groase). Pieptul de pui se taie bucati mici si se adauga la urma in ciorba.

In alta varianta, punem de la inceput, la fiert, pieptul intreg, cu os si piele — cand da in clocot apa cu carcasele de pui si legumele, adaugam pieptul de pui si lasam sa fiarba 50 – 60 de minute, la foc mic, (se portioneaza in castroane, in momentul servirii). Apoi lasam sa fiarba supa, dupa indicatiile de mai jos.

Intr-o oala cu 3,5 litri apa rece punem carcasa de pui cu aripile, pipotele si inimioarele, toate trecute printr-un jet de apa rece in prealabil.

Adaugam legumele taiate, cimbrul uscat, boabele de piper, frunza de dafin, 2 lingurite de sare de mare grunjoasa si capatana de usturoi, lasata in coaja si taiata in jumatate, pe orizontala. Acoperim cratita partial cu capacul si fierbem totul cca 1 ora si jumatate, la foc mic.

Cand este gata, strecuram supa de pui (cca 3 litri) printr-o sita fina si pastram doar morcovii. Dupa ce s-a racit putin, cu ajutorul unei linguri indepartam grasimea care se formeaza la suprafata.

Punem din nou oala pe foc si cand incepe supa sa fiarba adaugam pieptul de pui, taiat bucati mici. Fierbem la foc mic cca 10 minute — la urma adaugam morcovii fierti, tocati marunt.

Indepartam oala de pe foc si lasam supa sa se racoreasca cca 10 minute.

Dregem ciorba — Intr-un castron amestecam galbenusurile cu smantana, apoi adaugam 4 – 5 polonice cu supa calda, amestecand cu telul dupa fiecare polonic.

Turnam acest amestec in oala cu supa, apoi adaugam otetul si 2 – 3 catei de usturoi, zdrobiti sau rasi pe razatoarea mica — pentru un aspect si gust mai ingrijit, am pus usturoiul zdrobit intr-o strecuratoare fina si am tinut-o in supa, la suprafata, cateva minute, amestecand pasta de usturoi cu lingurita, pentru a se raspandi gustul (apoi se arunca usturoiul).

Amestecam usor si echilibram gustul cu sare si piper.

Servim ciorba radauteana cu patrunjel tocat, ardei iuti si crutoane de paine alba sau neagra. Pofta buna!

DSC_0015

#

6 thoughts

  1. Fanel Apostu

    11 mai 2016

    A iesit super! Mersi pentru reteta. Sunt asa multe retete „capcana” incat am fost reticent. Toate pe care le-am facut dupa indicatiile tale au iesit super (mai ales bulcile de paine)
    Astept noi retete la fel de bune. Spor!!!

    Răspunde

    1. Ianys

      1 iunie 2016

      Multumesc Fanica!!!

      Răspunde

  2. diana

    30 mai 2016

    Cum sa pui o capatana se usturoi la fiert, in coaja, tăiată pe jumătate….apoi la urma rasa si tinuta 3-4 minute etc.etc. Nu are nici un sens!

    Răspunde

    1. Ianys

      1 iunie 2016

      In fondul de supa de carne sau legume, folosesc capatana de usturoi, taiata in doua si pusa de la inceput, in apa rece impreuna cu carnea si restul legumelor. Aceasta tehnica gastronomica imbogateste gustul supei, nefiind nevoie sa folosim tot felul de prafuri si chimicale.
      Dupa ce fierbem supa, o strecuram si aruncam acel usturoi fiert (am luat toata aroma buna din el).
      Deci am precizat ca strecuram supa si pastram doar morcovii fierti.
      Cand am dres ciorba,am adaugat 2-3 catei de usturoi cruzi, zdrobiti (specificati la ingredientele folosite pentru dres ciorba).
      Am lasat usturoiul in supa calduta (nu fierbinte) cateva minute, sa iasa esenta din el, dupa care l-am aruncat.
      Dumneavoastra ati omis sa cititi ingredientele folosite pentru dres ciorba.
      O zi buna!

      Răspunde

  3. Nelutu sunt super rețetele tale…. Ar trebui sa te prezinți la Chefi la cuțite!!! Sunt sigura ca ai câștiga!!!

    Răspunde

    1. Multumesc Ionela pentru aprecieri! Cu modestie spun, locul meu nu cred ca este acolo…timpul este atat de pretios incat prefer sa muncesc in bucataria mea si sa public cat mai multe retete!

      Răspunde

Reply

*