Clatite cu carne de vita

Posted by on apr. 5, 2021

Clătite cu Ragu de vită și topping de brânză cu suc de rosii, busuioc și oregano. Sunt delicioase alături de o salată verde!

Ingrediente – 10 clatite (servesc 5 persoane)
  • 3 ouă mari
  • 550 – 600 ml lapte integral
  • 250 g făină albă
  • 40 g unt sau ulei de floarea soarelui
  • 1/4 lingutiță sare fină
Umplutura pentru clatite
  • 800 g carne de vițel tocată pe sita mică (ceafă sau antricot)
  • 2 cepe, cam 200 g, curățate și tocate mărunt
  • 2 morcovi, 150 g, curățat și ras pe răzătoarea mică
  • 2 căței de usturoi, curățati și tocați mărunt
  • 100 ml vin alb sec
  • 500 g de roșii întregi decojite la conservă
  • 3 – 4 linguri de ulei de masline
  • 1 frunză de dafin
  • 1 crenguță de rozmarin
  • 1 lingură cu frunze proaspete de pătrunjel, tocate mărunt
  • sare de mare și piper negru, proaspăt zdrobit
  • 150 g sos Bechamel
Pentru topping
  • 200 g mozzarella
  • 100 g brânză Guda sau Edam
  • sos de roșii (reteta aici)
  • oregano uscat
  • câteva frunze proaspete de busuioc
Mod de preparare – Clatite cu carne de vita
Preparare foi de clatite – tigaie cu diametrul de cca 28 cm

Într-un castron bate ouăle cu 1/3 din cantitatea de lapte, apoi adaugă făina și laptele rămas, alternându-le treptat. Amestecă bine cu telul, să se desfacă toate cocoloașele.

După ce s-a omogenizat bine compoziția, adaugă sarea si untul topit pe bain-marie (răcit la temperatura camerei) sau uleiul. Amestecă bine cu telul și lasă compoziția să se odihnească 20 – 30 de minute.

Încinge bine o tigaie antiaderentă, apoi unge-o cu ulei sau unt. Cu ajutorul unui polonic, toarnă aluatul de clătite în tigaia încinsă, lăsându-l să alunece pe toata suprafața într-un strat uniform.

Pune tigaia pe foc mediu și rumenește ușor clătita, cam 1 minut pe fiecare parte — se pot întoarce cu o spatulă subțire. Procedează la fel cu restul de aluat.

Umplutura de clatite

Într-o tigaie sau cratiță cu baza groasă, încălzește ușor uleiul de măsline, pune untul să se topească, apoi adaugă carnea tocată. Gătește la foc mediu spre mare, amestecând mereu cu un tel mic, până ce scade lichidul pe care îl lasă carnea (8 -10 minute).

În continuare adaugă vinul, lasă-l să scadă complet, apoi asezonează cu sare și piper — adaugă ceapa, usturoiul, morcovii, frunza de dafin și crenguța de rozmarin.

Înăbușește totul 7 – 8 minute, la foc mic, apoi adaugă rosiile strivite în mănă sau tocate mărunt — dă focul la mare și când începe să fiarbă, redu flacăra la minim. Gătește sosul de carne cca 2 ore, neacoperit, amestecând cu lingura la intervale mici de timp — la urmă sosul Ragu trebuie să fie scăzut bine (îndepărtează frunza de dafin și crenguța de rozmarin).

Transferă sosul Ragu în alt vas și lasă-l să se răcească complet. Adaugă sosul Bechamel și pătrunjelul tocat, apoi amestecă bine.

Sosul Bechamel – într-o cratiță mică de cca 1 litru, pune 1 linguriță de unt (cca 15 g) să se topească, la foc mic. Adăugă 1 lingură rasă de făină albă (cca 15 g) și amestecă cu un tel — toarnă 150 ml de lapte, amestecând continuu. Lasă sosul să fiarbă domol, 4 – 5 minute, la foc mic, amestecând frecvent (atenție, să nu se prindă de baza cratiței). Asezonează cu sare și piper.

Clatitele montate cu carne si topping de brânza

Umple clătitele cu sosul de carne și rulează astfel încât marginile foii de clătită să fie bagate în interiorul ei. Tapetează 2 tăvi (cca 30/20 cm) cu un strat subțire de sos de roșii, apoi, pune clătitele. Unge-le cu sos de roșii (folosește o pensulă), apoi presară cu mozzarella și Guda ori Edam. Stropește deasupra cu sos de roșii.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit la cca 200ºC și lasă clătitele 10 – 15 minute, până ce se topește brânza.

După ce ai scos tava din cuptor, asezonează clătitele cu oregano uscat și frunze proaspete de busuioc. Servește-le calde alături de o salată verde. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

Reply

*