Ți-e poftă de ceva bun? — ori un desert rapid, clasic și delicios, servit cu prietenii sau familia? — cu siguranță clătitele, cu diferite topping-uri, se vor lăsa savurate de toată lumea.
Umplem clătitele cu dulceața preferata — de vișine, cireșe, gutui, soc, capșuni, coacăze sau gemul de prune este potrivit — miere de albine, nuci, fructe, cremă de ciocolată sau vanilie.
În aluat am adăugat și puțină apă minerală, dar se poate pune în cantitate egală cu laptele, clătitele fiind la fel de moi — la rețeta de post folosim numai apă minerală, iar untul îl înlocuim cu ulei.

Ingrediente – clătite (cca 15 bucati – diametru tigaie 22 – 23 cm)
- 4 ouă
- 300 g făină albă, cernută
- 500 ml lapte integral
- 150 ml apă minerală
- 1 linguriță esență de vanilie sau semințele de la o păstaie de vanilie
- coajă rasă de la o lămâie, sau după gust
- 1 – 2 linguri de zahăr
- 50 g unt, topit și răcit la temperatura camerei
- ulei pentru uns tigaia, 30 – 40 ml
- 1 vârf de linguriță sare fină
Mod de preparare – Clatite
Într-un castron, batem ouăle cu sarea câteva secunde. Adăugam zahărul și cca jumătate din cantitatea de făină, amestestecând bine cu telul, să se desfacă cocoloașele — punem în continuare făina rămasă și laptele, alternându-le câte puțin, după care adăugăm apa minerală.
La urmă încorporăm untul topit, apoi adăugam aromele — coaja rasă de lămâie și semințele unei păstăi de vanilie, ori o linguriță de esență. Dacă facem compoziția cu mixerul, atunci amestecăm toate ingredientele la un loc.
În ambele variante, lăsăm compoziția să se odihnească, cca 30 de minute, la temperatura camerei — la început aluatul va fi mai subțire, dar pe urmă se va mai îngroșa.
Încingem bine o tigaie antiaderaentă, apoi o ungem cu puțin ulei sau unt (ori un mix de ulei cu unt topit) — ungem tigaia cu pensula la fiecare clătită.
Cu ajutorul unui polonic, turnăm aluatul de clatite în tigaia încinsă, lăsându-l să alunece pe toată suprafața, într-un strat uniform. Punem tigaia pe foc mediu și rumenim ușor fiecare clătită, cca 1 minut pe fiecare parte — se pot întoarce cu o spatulă de lemn, cu mâna sau le aruncăm în sus.
Scoatem clatitele pe o farfurie întinsă, așezându-le una peste alta — se vor menține calde și moi.

Servim clătitele calde, umplute cu dulceață sau gem, miere, fructe, cremă de ciocolată sau vanilie.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!
Eliza
28 noiembrie 2016Sunt cele mai delicioase clătite pe care le-am savurat și le voi savura alături de familia noastră minunata! Mulțumim, tati pentru papa bun!😚
Ianys
28 noiembrie 2016Multumesc, draga mea sotie!