Cozonac cu nuca, cacao si stafide

Posted by on ian. 26, 2016

DSC_0878-003

Cozonaci pufoși cu nucă, cacao și mirodenii.

Cu siguranță sunt multe rețete, dar acest aluat clasic este potrivit atunci când vrei să savurezi un cozonac pufos. La umplutură, am fost mai generos cu nuca și pudra de cacao, rezultatul fiind un deliciu. Deasemenea, poți înlocui stafidele cu rahat.

Ingrediente – 3 cozonaci, cca 1 kg fiecare

  • 1 kg făină de grâu de tip “000”
  • 60 g drojdie proaspătă
  • 500 lapte gras (integral)
  • 6 gălbenușuri
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 200 – 250 g de zahăr
  • 200 g unt nesărat
  • 50 ml de ulei
  • 4 plicuri de zahăr vanilat
  • 20 ml esență de rom
  • coaja rasă de la 2 – 3 portocale
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 gălbenuș și 2 linguri de lapte (pentru uns cozonacii)

Umplutura de nuca si cacao

  • 450 g nuci măcinate
  • 4 – 5 linguri de cacao (40 – 50 g)
  • 150 g de zahăr
  • 75 – 100 g de stafide, înmuiate în rom
  • 7 – 8 albușuri
  • 25 ml esență de rom

Mod de preparare

DSC_0818-001

Este recomandat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Cerne făina de două ori și ține-o în vasul în care vei frământa. Untul topește-l ușor pe bain-marie, să fie călduț. Separă gălbenușurile de albușuri. Într-o căniță amestecă un gălbenuș cu două linguri de lapte, pentru uns cozonacii.

Preparare maia – într-un vas dizolvă drojdia în 200 ml lapte călduț și o lingură de zahăr, apoi adaugă 100 g de făină. Amestecă compoziția, acoperă vasul cu un șervet și las-o să dospească la loc călduț cca 20 de minute.

Mixul de gălbenușuri cu mirodenii – Într-un vas amestecă ușor gălbenușurile cu sarea. Adaugă zahărul, coaja rasă de la portocale și lămăie, zahărul vanilat, esența de rom, 50 ml de ulei și 100 g de unt topit. Amestecă bine toate ingredientele.

După ce maiaua a crescut, toarn-o peste compoziția de gălbenușuri. Adaugă restul de lapte călduț (300 ml) și amestecă cu lingura.

Cum se framantă aluatul – În mijlocul vasului cu făină fă o gropiță, apoi adaugă amestecul de lapte, gălbenușuri și maia. La început amestecă cu lingura, apoi frământă cu mâna sau cu mixerul (cu paletele pentru aluat), cca 20 de minute.

Frământatul se face cu pumnii strânși și cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc. La început aluatul este lipicios, dar pe masură ce se frământă, el se desprinde de mâini și de vas. În acel moment adaugă restul de unt topit (100 g) și întoarce aluatul de la margine spre mijloc, bătându-l cu podul palmelor (formand straturi prin împaturire), pentru a se încorpora untul.

Acoperă vasul cu prosoape de bucătărie și lasă aluatul să crească cca 30 de minute sau până când își dublează volumul.

Umplutura cozonacilor – Într-un vas bate albușurile cu o ciupitură de sare. Când s-a format spuma adaugă zahărul și esența de rom. Bate din nou cu mixerul până când obții o spumă tare. Adaugă miezul de nucă amestecat în prealabil cu 50 g de cacao. Omogenizează compoziția cu o spatula.

Montează cozonacii – după ce a crescut, răstoarnă aluatul pe blatul de lucru și framantă câteva secunde (bate din nou aluatul, împingând aerul afară). Împarte aluatul în trei părți egale.

Ia 1/3 din aluatul crescut și pune-l pe blatul de lucru, presărat cu puțină făină. La început întinzi aluatul cu mâna (presară puțină făină deasupra), apoi cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară cu laturile de cca 30/60 cm și grosimea de cca 0,5 cm. Este indicat ca foaia de aluat să o intinzi de la mijloc spre margine.

Pune pe foaie 1/3 din umplutura de nucă (în gremezi mici), apoi întinde-o pe toată suprafața foii (lăsând foaia goală pe margine, 2 – 3 cm). Presară deasupra stafidele stoarse bine. Taie foaia în jumătate pe latura mare, apoi rulează ambele foi, începând de la mijloc spre margine.

Împletește ambele rulouri și închide-le bine la capete. Procedează la fel și cu ceilalți doi cozonaci.

Unge bine cu unt sau ulei 3 forme cu dimensiunea de cca 30 x 12 cm. Montează cozonacii în tăvi și lasă-i să crească cca 30 de minute sau până când depășesc puțin marginile formei. Apoi unge-i cu mixul de gălbenuș și lapte. După gust, poți presăra cu mac sau zahăr tos.

Pune cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace-i 45 – 50 de minute.

Când sunt gata, scoate cozonacii din forme și lasă-i să se răcească complet, acoperiți cu prosoape – cu toate că mai mereu un cozonac va fi rupt în bucăți, împarțit – așa fierbinte! – și savurat de cei mai pofticiosi!….

One thought

  1. Manuela Gabi Dochita

    30 aprilie 2021

    Multumesc !!!
    Super reteta!!!!

    Răspunde

Reply

*