Crap întreg aromat cu cimbru și semințe de fenicul, servit cu roșii coapte, mujdei de usturoi și mămăliguță caldă ori pâine țărănească.
Ingrediente
- 1 crap Cteno, 1,5 – 2 kg
- 3 lingurițe de cimbru uscat (de preferat o legătură de cimbru uscat, să fie scuturat în momentul asezonării)
- 1 linguriță de semințe de fenicul, zdrobite ușor în mojar
- 2 – 3 căței de usturoi, curățați și feliați fin
- făină albă, pentru tapetat peștele
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
- 1 – 2 linguri ulei de măsline
- 500 g roșii cherry sau prunișoare
- câteva frunze de mărar sau pătrunjel
- sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare
Curățăm crapul de solzi, intestine și branhii, îl spalăm bine la interior, apoi îl ștergem cu prosoape de hârtie — tăiem coada și aripioarele. Ținem peștele la frigider câteva ore, neacoperit, să se usuce bine.
După ce s-a zvântat, scoatem crapul din frigider și-l lăsăm la temperatura camerei cca 20 de minute — apoi crestăm peștele pe ambele părți, la intervale de cca 2 cm.
Masăm bine crapul cu sare, piper, cca 2,5 lingurițe de cimbru și 1 linguriță de semințe de fenicul, în interior și la exterior, apoi îl tapetăm cu făină.
Încingem bine o tigaie mare, apoi turnăm o cantitate generoasă de ulei (am folosit o tigaie cu diametrul de cca 40 cm) — după ce s-a încins uleiul, prăjim peștele întreg, cca 8 minute, pe fiecare parte, la foc mare (am avut un crap de cca 1,7 kg).
Cu ajutorul unor spatule de metal sau de lemn, transferăm crapul într-o tavă mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Roșiile le tăiem jumătăți, le asezonăm cu 1 – 2 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriță de cimbru, sare și piper, apoi le împrăștiem în jurul crapului.
Lasă peștele în cuptorul preîncălzit la 180°C, pe ventilație, 10 – 12 minute.
Scoatem peștele din cuptor și îl lăsăm să se odihnească 10 – 15 minute. Ornăm cu frunze de mărar sau pătrunjel.
Servim crapul cu roșii coapte, mujdei de usturoi și mămăliguță caldă ori pâine țărănească — poftiți la masă!