Crap intreg cu verdeturi

Posted by on oct. 5, 2017

Crap întreg aromat cu cimbru și mărar, servit cu mămăliguță caldă și sos de usturoi cu roșii coapte.

Mulțumesc unui prieten drag, care mereu evadează în natură cu firul întins la maximum!…sfințindu-mi astfel bucătăria cu diferite specii de pești de captură, autohtoni.

Ingrediente (servesc 4 – 6 persoane)

  • 1 crap oglindă, 2 – 2,5 kg
  • 3 lingurițe de cimbru uscat (de preferat să fie scuturat proaspăt, de pe legătura de cimbru)
  • făină albă, pentru tapetat peștele
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
  • 1 – 2 legături de mărar
  • câteva cozi de usturoi verde sau ceapă verde, tocate mărunt
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
  • câteva bucăți de lămâie, pentru ornat

Servim cu

  • sos de usturoi cu roșii coapte – rețeta aici
  • mămăliguță caldă

Mod de preparare

Curățăm crapul de solzi, intestine și branhii, îl spalăm bine la interior, apoi îl ștergem bine cu prosoape de hârtie. Ținem peștele la frigider câteva ore, neacoperit, să se usuce bine.

După ce s-a zvântat, scoatem crapul din frigider și-l lăsăm la temperatura camerei cca 20 de minute — apoi crestăm peștele pe ambele părți, la intervale de cca 2 cm.

Masăm bine crapul cu sare, piper și cimbru, în interior și la exterior, apoi îl tapetăm cu făină.

Într-o tigaie mare încălzim o cantitate generoasă de ulei (am folosit o tigaie cu diametrul de cca 40 cm) — prăjim peștele întreg, cca 10 minute, pe fiecare parte, la foc mare.

Cu ajutorul unor spatule de metal sau de lemn, transferăm crapul într-o tavă mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Punem peștele în cuptorul preîncălzit la 180°C, pe ventilație, 12 – 15 minute.

Lăsăm peștele să se odihnească cam 15 minute. Într-un bol mic amestecăm uleiul de măsline cu mărarul tocat, cozile de usturoi sau ceapă verde, tocate mărunt și o ciupitură de sare (ori putem mixa toate ingredientele la blender, câteva secunde).

Asezonăm peștele cu uleiul aromat cu verdețuri, apoi ornăm cu bucăți de lămâie și frunzulițe de mărar.

Servim crapul cu sosul de usturoi și mămăliguță caldă — poftiți la masă!

# #

Reply

*