Un desert definit atat prin simplitate cat si prin eleganta, ce se lasa mereu savurat de intreaga familie!
Ingrediente — Crema de zahar ars (8-10 portii)
- 8 oua
- 200 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 litru lapte gras
- 150 g zahar, pentru caramelizat
Mod de preparare — Crema de zahar ars
Caramelizăm zahărul — Într-o cratiță mică, cu baza groasă, punem 150 g de zahăr pentru caramelizat — dăm focul la mic și lăsăm zahărul să se topească. Când aproape este topit și începe să se caramelizeze, amestecăm cu o lingură până ce capată o culoare auriu-maronie. Atenție – să nu-l ardem, pentru că va deveni foarte amărui.
Dupa ce s-a topit, cu mainile protejate de manusi, inclinam vasul astfel incat sa ungem si peretii acestuia pana la jumatate. Lasam zaharul caramelizat sa se raceasca cca 30 de minute.
Compozitia de lapte si oua — Intr-un castron de cca 2 litri, batem cu telul ouale, zaharul si zaharul vanilat, 1 – 2 minute. Apoi adaugam treptat laptele rece, amestecand continuu.
Crema de zahar ars gatita in cuptor, la bain marie — Turnam compozitia de lapte cu oua in cratita tapetata cu zahar ars, apoi o introducem in cuptorul preincalzit, asezata intr-o tava cu apa fierbinte cu marginile mai inalte (eu am pus intr-un vas de sticla, termorezistent).
Crema de zahar ars o lasam la 160°C, in cuptor electric, pentru 1 ora si jumatate, pana ce este bine legata si se desprinde de cratita.
La cuptor normal (fara afisajul temperaturii), lasam crema de zahar ars la foc mijlociu 50 – 60 de minute, adaugand la fiecare 10 – 15 minute putina apa rece — apa din tava nu trebuie sa fiarba deloc.
Scoatem crema de zahar ars din cuptor si o lasam la racit in vas, cca 3 ore sau chiar pana a doua zi. De obicei o gatesc seara si a doua zi o pun la frigider cateva ore, pentru o consistenta mai buna.
Scoatem din frigider cratita cu crema de zahar ars si apoi o rasturnam (printr-o miscare rapida), pe un platou sau o farfurie plata cu marginile mai inalte (siropul scurs va da multa savoare cremei).
Servim crema de zahar ars rece, simpla sau ornata cu frisca. Pofta buna!
Doina
9 februarie 2016Arata splendid! Si la gust cred ca e la fel. Bravo!
Ianys
9 februarie 2016Multumesc frumos! E delicioasa, reteta este simpla si rapida.
dana
2 mai 2016Imi lasa gura apa.Arata super si cred ca e foarte gustoasa.Multumim pt retetele tale.
Ianys
19 mai 2016Cu mare placere si multumesc pentru aprecieri!