Dorada la cuptor

Posted by on oct. 2, 2017

Doradă cu legume în stil mediteranean. Peștele la cuptor nu se gătește până ce se rumenește pielea, ca la cel prăjit. Recomand coacerea 18 – 20 de minute pentru un pește de 400 – 600 de grame. Dacă îl lași mai mult carnea se va usca.

Ingrediente (servesc 2 persoane)

  • 1 doradă mare, cca 600 g
  • 1 – 2 crenguțe de rozmarin sau 2 – 3 frunze de salvie
  • 2 rămurele de cimbru proaspăt sau uscat
  • 1 mână mică frunze de busuioc
  • câteva frunze de pătrunjel, lăsate întregi, plus puțin pătrunjel tocat, pentru ornat
  • 1 cățel de usturoi, curățat și feliat subțire
  • 4 felii de lămâie, plus jumătate pentru servit
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt zdrobit

Sote de legume

  • 200 g fasole verde tânără
  • 150 g roșii cherry sau prunișoare, tăiate jumătăți
  • 2 căței de usturoi, curățați și feliați fin
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/2 ardei roșu iute, curățat de sâmburi și feliat subțire
  • câteva frunzulițe de cimbru proaspăt sau uscat
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Dorada se curăță de solzi, intestine și branhii. Se spală bine în interior și la exterior, apoi se usucă cu prosoape de hârtie.

Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, crestează ușor pielea peștelui pe ambele părți (nu foarte adânc). Unge peștele cu ulei, apoi asezonează cu sare, piper și cimbru, în interior și la exterior.

Umple burta peștelui cu ierburi aromatice, usturoi și felii de lămâie, apoi stropește cu ulei de măsline — pocnește ușor frunzele plantelor între palme, pentru a le dezvolta aroma.

Pune peștele într-o tavă de cuptor potrivită, tapetată cu hârtie de copt.

Coace dorada în cuptorul preîncălzit la 200°C, pe ventilație, cca 20 de minute. Scoate tava din cuptor și acoperă peștele cu hârtie de copt, cca 10 minute.

Încălzește ușor o tigaie, apoi adăugăm 1 lingură de ulei și 1 cățel de usturoi, feliat fin. Asezonează cu sare, gătește 1 minut la foc mic, apoi adăugă fasolea verde. Mărește puțin focul și continuă să sotezi 4 – 5 minute, până ce fasolea începe să se înmoaie dar să rămână ușor crocantă — asezonează cu sare și piper.

Transferă fasolea într-un bol și ține-o acoperită. Sterge tigaia cu un prosop de hârtie, apoi sotează roșiile prin aceeași metodă, cu ulei de măsline, usturoi, cimbru și ardei iute— timpul total va fi de cca 4 minute.

Servește dorada caldă cu roșii aromate și fasole verde, ușor crocantă — Stropește cu lămâie și asezonează cu pătrunjel. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*