Dovlecei pane, serviți pe felii de pâine rumenite, unse cu sos de usturoi cu roșii coapte — o gustare apetisantă pentru orice moment al zilei.

Ingrediente – servesc 4 persoane
- 2 dovlecei, nu prea groși, cca 250 g fiecare
- 2 ouă mari, de la găini crescute în aer liber
- 200 ml de lapte sau apă minerală
- cca 140 g de făină albă, plus cca 100 g, pentru pudrat feliile de dovlecei
- 1 cățel de usturoi
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
- sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
- sos de usturoi cu roșii coapte, pentru servit — rețeta aici
Mod de preparare
Într-un castron bate ușor ouăle cu telul, apoi asezonează cu sare, piper și 1 cățel de usturoi, ras pe răzătoarea fină. Adaugă 140 g de făină si laptele (poți folosi un mix de apă minerală cu făină). Omogenizează bine, astfel încât să obții o compoziție puțin mai groasă ca cea de clătite.
Spală dovleceii și usucă-i cu prosoape de hârtie. Taie fiecare dovlecel în două pe lățime, apoi felii pe lungime, de cca 0,5 cm grosime — poți să-i tai și rondele.
Într-o tigaie mare, încinge ușor cca 100 ml de ulei. Pune făina rămasă într-un castron mai larg, adaugă puțină sare și piper, apoi amestecă.
Asezonează o parte din dovlecei cu puțină sare, apoi tapeteză-i bine cu făină (pune sare și făină, în momentul în care-i pui în tigaie).
Prăjește feliile de dovlecei, cca 2 minute, pe fiecare parte, la foc mediu. Scoate-le pe proasoape de hârtie absorbantă. Probabil le vei prăji în 2 – 3 tranșe. După fiecare tură, schimbă uleiul și sterge tigaia cu prosop de hârtie.
Asezonează sosul de usturoi cu pătrunjel sau/și busuioc — vezi rețeta aici.
Pune dovleceii pe un platou curat. Servește cu felii de pâine rumenite, unse cu sos de usturoi cu roșii coapte. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!