Dulceata de ardei iuti

Posted by on sept. 11, 2017

În așteptarea fripturilor!…dulceață de ardei iuți simplă sau cu diferite arome — ghimbir cu anason stelat ori amestecul chinezesc de condimente (five spice) cu scorțisoară, cuișoare, anason stelat, piper sichuan/negru și semințe de fenicul.

La 1 kg de ardei iuti roșii am folosit 650 g de ardei capia (cca 2/3 din cantitatea de ardei iuți) — am considerat ca este de ajuns, lăsând gustul de ardei iute să predomine dulceața.

Ingrediente – Dulceata de ardei iuti

  • 1 kg de ardei iuți roșii
  • 650 g ardei capia roșii — cam 2/3 din cantitatea de ardei iuți
  • 1 kg de zahăr
  • 1 litru oțet din vin alb de 9°
Mod de preparare – Dulceata de ardei iuti

Spălăm ardeii iuți, apoi îi curățăm de semințe și cotoare — este indicat să folosim mănuși subțiri de uz casnic.

E posibil sa se mai strecoare vreo două semițe, dar oricum, iuțeala-i la ea acasă. Procedăm la fel și cu ardeii capia.

Ardeii se pot toca la cuțit, dar este de preferat sa-i mărunțim la un robot de bucătărie ori un mini tocător.

Punem pe foc o cratiță cu oțetul și zahărul. Aducem la fierbiere, apoi reducem flacăra și lăsăm să se formeze siropul — cca 20 de minute, să fiarbă în mici clocote.

Adăugăm toți ardeii, apoi dăm focul la maxim — când începe să clocotescă, reducem focul la mic și lăsăm să fiarbă dulceața în mici clocote, cca 1 ora.

Spre final facem o probă să vedem consistența siropului — punem 1 lingură de dulceață pe o farfurie mică, lăsăm să se răcorească puțin, apoi o dăm la frigider pentru câteva minute. Când s-a răcit, dulceața trebuie să fie legată și în acelați timp siropul să se prelingă ușor.

Turnăm dulceața fierbinte în borcanele pregătite, spălate și sterilizate în cuptor, cca 1 oră la 100°C (pentru siguranță, se așează lama unui cuțit sub borcan) — apoi înfiletăm bine capacele (de preferat să fie noi).

Ținem borcanele de dulceață în cămară, beci sau într-un loc răcoros, ferit de lumină — lăsându-le în așteptarea fripturilor apetisante. Poftiți la masă!

# # #

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.