Falafel

Posted by on apr. 29, 2021

Falafel este o mâncare tradițională în Orientul Mijlociu, preparat din năut, ierburi aromatice și mirodenii specifice bucătăriei arabe. Falafel se servește ca o gustare, pe lângă alte preparate, sau în lipie (wrapped sandwich), asezonat cu sos de tahini, roșii, castraveți proapeți sau murați, ceapă, ardei iuți, frunze de salată.

Ingrediente – cca 40 de falafel

  • 500 g năut uscat – rezultă 1 kg năut hidratat
  • 2 cepe, cca 200 g
  • 10 – 12 căței de usturoi, cam 40 – 50 g curățați
  • 1 legătură mică de pătrunjel
  • 1 mână cu frunze de coriandru cu tot cu tulpini – în total cca 30 g
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 2 – 3 linguri de făină de năut sau de grâu – cca 50 g
  • 1 linguriță de praf de copt, cca 10 g sau bicarbonat de sodiu alimentar, cca 8 g
  • ulei pentru prăjit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Pentru servit

  • Vezi rețeta – Sos de tahini cu iaurt și usturoi
  • roșii, tăiate felii
  • castraveți proaspeți sau murați, tăiați rondele sau fâșii lungi
  • ceapă albă, tăiată julien
  • ardei iuți murați sau proaspeți
  • frunze de pătrunjel sau coriandru, salată verde
  • lipii libaneze

Mod de preparare

Mai întâi spălă năutul, apoi pune-l într-un castron mare cu apă rece (nivelul apei să depășească boabele de năut, cam cu o lățime de palmă). Lasă-l la hidratat cca 18 – 20 de ore. Limpezește-l în apă rece, apoi lasă-l la scurs.

Pregătește mașina de tocat carne cu sita mică. Trece prin ea năutul împreună cu pătrunjelul, ceapa, usturoiul și coriandrul proaspăt.

Adaugă făină și asezonează cu chimion, sare și piper. Omogenizează bine compoziția și las-o la frigider cel puțin o oră sau peste noapte.

Modelează chifteaua de năut în formă rotundă de 4 – 5 cm diametru și cca 1 cm grosime — cam 30 – 35 de grame.

Prăjește chiftelele în ulei încins, la foc mediu, 3 – 4 minute pe fiecare parte. Scoate-le pe hârtie absorbantă. Înăuntru trebuie să fie pufoase iar la exterior crocante.

Servește falafel în lipie cu roșii, castraveți, ceapă, ardei iute și sos de tahini. Dacă îți place poți adauga în sandviș frunze de coriandru, pătrunjel, spanac sau salată verde.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

Reply

*