Orice bucataraș și-ar dori să aibă zilnic o zamă proaspătă de pui. Baza de pui este mereu necesară în bucătărie, folosindu-se la diferite sosuri, paste, tocănițe, supe cu legume sau tăiței de casă.
Ingrediente – Fond de pui (supa – baza de pui) – Rezulta cca 3,5 litri
- 2 kg carcase de pui — aripi cu șira spinării
- 2 cepe mari, cca 250 g
- 1 fir de praz
- 3 morcovi, cca 300 g
- 300 g rădăcina de țelină
- 1 radăcină de pătrunjel sau păstârnac, cca 100 g
- 1 căpătână mică de usturoi, lăsată în coajă și tăiată în jumătate, pe orizontală
- 1 – 2 crenguțe mici de cimbru proaspăt sau 1 linguriță rasă de cimbru uscat
- 1 – 2 frunze de dafin
- 1/4 linguriță boabe de piper negru sau mix, zdrobite ușor în mojar
- 1 linguriță sare de mare grunjoasă
Mod de preparare
- Legumele curățate și spălate taie-le bucăți mari.
- Într-o oala mare, pune carcasele de pui, legumele, plantele condimentare, sarea și boabele de piper. Toarnă peste carne 4 litri de apa rece.
- Pune carnea la fiert și când clocotește dă focul la mic— spuma care se formează nu este neapărat să o îndepartezi.
- Acoperă parțial cratița cu capacul și fierbe totul la foc mic, cam 1 oră și jumătate. Când este gata, strecoară supa printr-o sită fină și las-o să se răcească.
- Dacă nu o folosești imediat, degresează supa a doua zi, grasimea colectându-se mai ușor. Ține-o la frigider 3 – 4 zile sau porționeaz-o și pastreaz-o la congelator, până la 1 – 2 luni.
- Supa bază de pui este bună la toate — se poate folosi la diferite sosuri, tocănițe sau poți prepara rapid o supă cu galuște sau tăiței.