Kebab de miel servit cu lipie, sos de tahini, ceapă roșie cu patrunjel, lămâie, și roșii prunișoare cu ardei iuți pe grătar.
Ingrediente – Lamb kofta kebabs (6 persoane)
- 700 g carne de miel tocată — amestec de pulpă cu piept
- 1 ceapă medie, cca 80 g, curățată și tocată foarte mărunt
- 3 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
- 1 linguriță pastă de ardei iuți
- 2 lingurițe boabe de coriandru
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 3 lingurițe de chimion (a nu se confunda cu chimen)
- 1/2 linguriță boabe de piper mix
- câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt
- câteva frunze de mentă, tocate mărunt
- ulei de măsline, pentru uns grătarul și țepușele cu carne
- sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
- 12 țepușe de lemn sau metal
Servim cu
- 6 lipii libaneze medii
- sos de tahini cu iaurt și usturoi (rețeta aici)
- 3 cepe roșii, curățate și tăiate fideluță
- 1 mână frunze de pătrunjel, tocate mărunt
- 300 g roșii prunișoare sau cherry
- 6 ardei verzi iuți, cca 100 g
- 1 lămâie mare, tăiată bucăți
Mod de preparare – Lamb kofta kebabs
Sosul de tahini este suficient pentru 6 porții, preparat din 250 g de iaurt (rețeta aici).
Intr-un mojar pisăm boabele de coriandru și piper mix, împreună cu chimionul, boiaua de ardei dulce și o linguriță de sare.
Într-un castron punem carnea tocată de miel, mix-ul de mirodenii, ceapa, usturoiul, pasta de ardei iuți, frunzele mentă și pătrunjelul — adăugăm 1 lingură de apă, apoi amestecăm bine până ce obținem o compoziție omogenă.


Lăsăm compoziția la rece, acoperită, cca 30 de minute — dacă folosim bețe de lemn, le lăsăm în apă rece 30 de minute (să nu se ardă pe grătar).
Compoziția de kebab, cca 800 g, am modelat-o pe 12 țepușe (cca 65 g fiecare). La început am facut o bilă și i-am dat forma unui cârnat subțire (umezim mâinile într-un bol cu apă rece) — apoi am introdus tepușa și-am modelat din nou. Le dăm la frigider cel puțin 30 de minute.

Pregătim o tigaie gril sau un grătar cu jar de lemn ori cărbuni. Scoatem din frigider țepușele cu carne și le ungem cu ulei de măsline.
După ce s-au încins bine cărbunii și nu mai iese fum din ei, frigem carnea de miel cca 10 – 12 minute, pe toate părțile (avem grijă, ca focul să nu fie foarte puternic, altfel carnea se va usca). Dacă gătim pe tigaia grill, o încingem bine la început, iar peste 3 – 4 minute reducem focul.
În timp ce se frige carnea, facem puțin loc pe grătar — coacem alături roșiile și ardeii iuți, cca 5 minute. Le scoatem intr-un castron și le lăsăm să se odihnescă 2 – 3 minute.
Într-un bol amestecăm ceapa tăiata solzișori cu pătrunjelul tocat. Încălzim lipiile pe grătar câteva secunde.


Servim kebab-ul de miel cu lipie, sos de tahini, ceapă, pătrunjel, roșioare și ardei iute — stropim cu lămâie, apoi servim cu mare poftire!
Eliza
5 iunie 2017La început copiii au zis…nu miel, dar când au gustat, nu se mai opreau. O reteta delicioasa, plină de arome condimentare si plante aromatice. Mulțumim, tati pentru papa bun!😙