Lasagne alla Bolognese

Posted by on iun. 14, 2015

SAM_4411

Lasagne alla Bolognese, un simbol al bucatariei italiene si- o „ispita culinara”, absolut delicioasa!

Am respectat in mare reteta originala tipic gastronomiei regiunii Emilia Romagna, respectiv a orasului Bologna.

SAM_4411

Ingrediente – Lasagne alla Bolognese  (vas 20 x 30 cm)
Sos Bechamel
  • 1 litru lapte integral
  • 100 g unt nesarat, 82% grasimi
  • 70 g faina alba
  • un varf de lingurita nucsoara rasa
  • 2 linguri parmezan ras
  • 2 galbenusuri de oua proaspete de tara
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare – Lasagne alla Bolognese

Sos bechamel cu parmezan

Incalzim laptele si il tinem deoparte, sa fie caldut.

Intr-o cratita cu baza dubla, de cca 3 litri, punem untul sa se topeasca, la foc mic. Adaugam toata faina si amestecam imediat cu un tel, pana ce se incorporeaza in unt — gatim cca 1 minut, la foc mic (avem grija sa nu se rumeneasca).

Indepartam cratita de pe foc, apoi turnam 1/3 din lapte, amestecand continuu — punem din nou cratita pe foc, si turnam treptat laptele ramas, amestecand energic cu telul. Lasam sosul sa fiarba domol, 7 – 8 minute, la foc minim, amestecand frecvent (atentie, sa nu se prinda de baza cratitei).

In final asezonam sare si piper. Presaram parmezanul ras, amestecam cateva secunde, apoi indepartam cratita de pe foc si adugam nucsoara rasa si galbenusurile — omogenizam bine sosul, il acoperim si il tinem deoparte.

lasagne alla Bolognese

Alegem un vas dreptunghiular de 30 x 20 cm din ceramica sau sticla termorezistenta si il ungem cu cateva linguri de sos bechamel.

Aranjam 3 – 4 foi de lasagne astfel incat sa cuprinda intreaga suprafata a vasului — turnam deasupra un strat subtire de sos alb, si apoi intindem un strat uniform de sos Bolognese (sa fie caldut), astfel incat sa acoperim intreaga suprafata — presaram cu parmezan proaspat ras.

Continuam cu straturile de lasagne, sos bechamel, sos Bolognese si parmezan ras pana cand vom obtine 6 straturi, ultimul fiind presarat cu mai multa branza — fiecare strat de foi lasagna il aranjam in sens opus, fata de cel anterior.

Coacem lasagna in cuptorul preincalzit la 180 °C timp de 50 – 55 minute, pana ce prinde o crusta rumena si frumoasa la suprafata. Lasam lasagna sa se odihneasca cel putin 1 ora — gustul se va aranja mai bine si se va putea portiona frumos.

Daca ramane, a doua zi putem s-o incalzim la cuptor, fiind la fel de gustoasa. Pofta buna!

SAM_4457-001

# #

Reply

*