Îmi place mult macroul gătit la cuptor, ori la grătar, cu sos vinegretă sau sos de lămâie. Este important să uscăm bine peștii, înainte să-i supunem tratamentului termic.
Ingrediente (servesc 4 persoane)
- 2 bucăți macrou proaspăt sau congelat, de bună calitate, 400 – 500 g fiecare
- 2 lingurițe boia de ardei dulce
- 3 – 4 catei de usturoi, curățați și zdrobiți
- 1/2 linguriță sare de mare
- 2 linguri de ulei de măsline
- ceapă verde, sfeclă roșie coaptă, ardei capia roșu, tijă de țelină, pătrunjel, lămâie – opțional pentru ornat
Pentru vinegretă
- 1 lingură oțet din vin alb
- 1 linguriță muștar dijon sau orice muștar cu hrean
- 4 linguri de ulei de măsline
- sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Îndepartează capurile și viscerele de la pești. Tăie fiecare trunchi de macrou în jumătate, pe lungimea lui, apoi curăță-l bine pe interior.
Într-un mojar, amestecă usturoiul cu boiaua de ardei și sarea, astfel încât să obții o pastă omogenă. Adăugă uleiul de măsline și amestecă din nou — unge peștii pe partea fără piele.
Într-un bol, amestecă cu oțelul oțetul cu muștarul, apoi adăugă uleiul, sarea și piperul. Vei obține un sos vinegretă consistent. Se păstrează la frigider.
Pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-o cu ulei, apoi pune bucățile de pește cu pielea în sus. Asezonează cu sare,piper și câțiva stropi de ulei.
Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 210°C, pe ventilație și coace macroul cca 12 minute. Servește peștele cald sau rece, cu felii de pâine de casă, rumenite ușor pe grătar sau în cuptor. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!