Mâncarea de linte verde cu cârnaț chorizo, este foarte populară în Spania. Am folosit cârnați proaspeți de casă și condimente specifice bucătăriei spaniole — chimion și boia de ardei dulce. Dacă îți place gustul picant, poți adauga și paprika afumată, iute sau dulce.

Ingrediente – servesc 4 persoane
- 350 g de linte verde uscată
- 4 cârnați de casă, cca 400 g — rețeta aici
- câteva linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, cca 125 g, curățată și tocată mărunt
- 2 – 3 căței de usturoi
- 400 g de roșii decojite la conservă, de calitate bună
- 1 linguriță rasă de chimion
- 1 linguriță rasă boia de ardei dulce — opțional, poți înlocui jumătate din cantitate cu paprika afumată, dulce sau iute
- 1 frunză de dafin
- 1/2 legătură de pătrunjel
- sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare
Pune lintea într-o cratiță și spal-o în 2 – 3 ape. Adaugă cca 1,3 litri de apă rece și frunza de dafin. Acoperă cratița și las-o să fiarbă la foc mic, cca 15 minute — să fie gătită cam 80%.
Încălzește ușor o cratiță cu baza groasă, apoi pune 2 linguri de ulei. Călește ceapa 2 – 3 minute, la foc mic spre mediu, apoi adaugă usturoiul tocat mărunt. Gătește încă 2 – 3 minute, apoi adaugă roșiile tocate și cca 150 ml de apă.
Asezonează cu sare, piper și o linguriță de zahăr brut. Lasă sosul să fiarbă 15 – 20 minute la foc mic. Apoi adaugă lintea și toată zeama în care a fiert. Asezonează cu sare, chimion și boia de ardei dulce. Opțional adaugă și paprika afumată.
Acoperă cratița cu capacul și lasă lintea să fiarbă 25 – 30 de minute, la foc mic sau până ce este fiartă bine. Spre final, dacă a scăzut lichidul, mai adaugă cca 150 ml de apă.
Cârnații rumeniți, tăiați felii groase, poți să-i pui în cratiță să fiarbă cu lintea și sosul de roșii sau îi adaugi când e gata mâncarea. Eu prefer să-i pun la urmă, adaugând puțin din uleiul aromat din tigaie.
Într-o tigaie cu puțin ulei, prăjește cârnații cca 30 de minute, întorcându-i de câteva ori. Acoperă tigaia parțial cu capacul. Este important să-i gătim la foc mic — astfel cârnații se vor rumeni frumos și vor rămâne suculenți (pielea nu se înțeapă). Totodată poți găti cârnații în cuptorul încins la 180°C.
La urmă drege mâncarea de linte cu sare, piper, pătrunjel și 2 – 3 linguri de ulei din tigaia cu cârnații prăjiți. Amestecă ușor. Dacă este prea groasă mai adaugă puțină apă fierbinte.
Montează lintea într-un vas curat, apoi pune deasupra cârnații rumeniți. Servește cu felii de pâine rumenite și salată verde sau castraveți murați. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!