Paste cu chiftelute si sos de rosii

Posted on ian. 29, 2016 in PASTE

DSC_0170-e1466675005596

Spaghete cu chiftelute, sos de rosii cu usturoi si busuioc, servite cu parmezan proaspat ras.

Chiftelutele cu carne de vita (sau in amestec cu porc), sunt condimentate cu usturoi, nucsoara, cimbru si patrunjel — se soteaza cateva minute in ulei de masline, apoi sunt aromate in sosul de rosii cu oregano si busuioc proaspat.

Pentru o reusita a preparatului, carnea o vom toca acasa sau la macelarie in prezenta noastra.

DSC_0170

Ingrediente – Paste cu chiftele si sos de rosii (4 Persoane)
  • 400 g carne tocata de vitel (de preferat antricot) — ori un amestec de porc si vita, in cantitati egale
  • 1 galbenus de ou proaspat, de la gaini crescute in aer liber
  • 50 g de pesmet facut proaspat plus 2 – 3 linguri de lapte — miezul de la cca 4  felii de paine taraneasca
  • 2 catei de usturoi, curatati si zdrobiti
  • 2 linguri pline frunze proaspete de patrunjel, tocate marunt
  • 2 linguri de parmezan proaspat ras
  • 1/4 lingurita cimbru uscat
  • un varf lingurita nucsoara rasa
  • 4 linguri ulei de masline
  • 400 g spaghetti din grau dur (de preferat italiene, Barilla, Agnesi)
  • 50 – 70 g parmezan proaspat ras — pentru servit
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
sos de rosii
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa medie, cca 80 g sau 2 salote, curatate si tocate fin
  • 2 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
  • 2 conserve si jumatate x 400 g, rosii intregi decojite sau 1 litru suc de rosii concentrat
  • 2 lingurite zahar
  • 1 mana frunze proaspete de busuioc
  • 1/2 lingurita oregano uscat, plus inca putin pentru presarat
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare – Paste cu chiftele si sos de rosii

DSC_0202

Mai intai pregătim pesmetul proaspat — de prefert este sa avem paine de casa (reteta aici) si sa nu fie foarte proaspata.

Punem cca 4 felii de paine pe o tigaie grill si le lasam 15 – 20 de minute, pe ambele parti, la foc minim — in felul acesta nu se vor rumeni, doar se vor usca. Dupa ce s-au racit, indepartam coaja si le rupem bucati in vasul mini tocatorului electric, apoi le mixam doar cateva secunde — vom obtine un pesmet alb, cu textura mai mare.

Punem pesmetul intr-un bol mic, stropim cu 2 – 3 linguri de lapte si amestecam usor — vom obține un pesmet umed si usor aerat.

Intr-un castron punem carnea tocata, galbenusul de ou, pesmetul inmuiat, usturoiul zdrobit si parmezanul ras. Asezonam cu cimbru, patrunjelul tocat, nucsoara rasa, sare si piper, apoi amestecam bine.

Lasam compozitia la rece cca 15 minute. Formam chiftelute rotunde de cca 3 cm grosime (udam mereu mainile cu putina apa), le asezam pe o tava unsa cu un strop de ulei si apoi le dam la frigider pentru 20 de minute.

DSC_0018DSC_0072-001

Sosul de rosii — daca nu avem busuioc proaspat, putem sa-l inlocuim cu 1 lingurita si jumatate de busuioc uscat, adaugat odata cu rosiile.

Incalzim ușor o tigaie sau o cratita mica cu baza dubla, apoi adaugam uleiul de măsline, ceapa si usturoiul, asezonate sare si piper. Sotam 7 – 8 minute la foc mic.

In continuare adaugam rosiile (strivite in mana sau tocate), frunzele de busuioc (chiar si tulpini, pe care le vom scoate ulterior), zaharul, oregano uscat si cca 200 ml de apa — asezonam cu sare si piper, apoi fierbem sosul de rosii 25 – 30 de minute la foc incet, acoperit partial cu capacul.

Intre timp sotam chiftelutele — optional, inainte de a le sota, le putem tavali usor prin faina alba.

Intr-o tigaie incinsa usor cu 2 – 3 linguri de ulei de masline, sotam jumatate din chiftelute 4 – 5 minute la foc mediu, apoi le adaugam in sosul de rosii impreuna cu uleiul aromat.

DSC_0081-001

Procedam la fel si cu chiftelutele ramase.

DSC_0095-001

Fierbem sosul de rosii cu chiftelutele cca 5 – 10 minute la foc mic sau putem sa le dam la cuptor timp de 10 minute — la urma adaugam cateva frunze de busuioc.

Fierbem spaghetele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe pachet. Amestecam usor pastele fierte aldente cu sosul de rosii si chiftelutele — daca e nevoie, adaugam putina apa in care au fiert pastele.

SAM_1822

Montam pastele cu chiftelute si sosul de rosii in farfurii adanci, apoi presarami cu putin oregano si parmezan proaspatras  — sunt delicioase…pofta mare!

DSC_0170DSC_0207-001

# # #

Reply

*