O explozie de gusturi rafinate — paste cu pastrama de porc, branza mozzarella, parmezan si sos de rosii aromat cu usturoi, oregano si frunze proaspete de busuioc.
Ingrediente – Paste cu sos de rosii, cotlet afumat si mozzarella (4 persoane)
- 350 g penne rigate (Barilla, Agnesi)
- 350 g cotlet de porc afumat, taiat suvite de cca 2 cm (reteta aici)
- 250 g branza mozzarella, rasa pe razatoarea mare
- 70 g parmezan proaspat ras
- 1 lingura ulei de masline
- sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Sosul de rosii
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa mica, curatata si tocata marunt — cca 60 g
- 2 – 3 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
- 1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat rondele subtiri
- 2 conserve x 400 g pulpa de rosii taiata cubulete + 1 lingura de zahar
- o mana de frunze proaspete de busuioc
- 1/2 lingurita oregano uscat
- sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare – Paste cu sos de rosii, cotlet afumat si mozzarella
Incalzim usor o tigaie sau o cratita mica cu baza dubla, apoi adaugam 2 linguri de ulei de măsline, ceapa si usturoiul, asezonate sare si piper. Sotam 7 – 8 minute la foc mic.
In continuare adaugam pulpa de rosii, frunzele de busuioc, zaharul, oregano uscat si cca 100 ml de apa — asezonam cu sare si piper, apoi fierbem sosul de rosii 25 – 30 de minute la foc incet, acoperit partial cu capacul.
Separat sotam cotletul afumat cu 1 lingura de ulei, 3 – 4 minute la foc mic. Asezonam cu piper negru, proaspat rasnit — totodata putem folosi pastrama din muschiulet de porc sau carnati afumati (reteta aici).
Cand sosul de rosii este aproape gata, adaugam bucatelele de cotlet si gatim inca 4 – 5 minute.
Intre timp fierbem pastele aldente, conform instructiunilor de pe pachet — amestecam usor penele rigate cu 3 sferturi din sosul preparat (un sfert il tinem deoparte).
Intr-un vas dreptunghilar pentru cuptor de cca 35/23 cm, punem 1/2 din pastele cu sos si apoi presaram pe ele jumatate din branza mozzarella si parmezan, proaspat rase.
Adaugam si cealalta jumatate de paste cu sos, sosul ramas (1/4), apoi presaram cu restul mozzarella si parmezan.
Coacem pastele in cuptorul preincalzit la 180°C circa 15 – 20 minute, pana ce se topeste branza si se rumenesc usor. Servim pastele calde alaturi de un pahar cu vin rosu. Pofta buna!