Pita grecească se coace pe plita încinsă, la fel cum se fac și lipiile sau turtele noastre țărănești — când sunt gata și frumos rumenite le asezonezi, așa calde, cu ulei de măsline și oregano.
Este un aluat clasic, frământat cu ulei de măsline, asemănător celui de pizza.
Ingrediente – Pita greceasca (6 bucati, cca 150 g fiecare)
- 500 g făină de grâu de tip 650, plus încă 4 – 5 linguri, pentru pudrat blatul de lucru și întins pitele
- 1 linguriță rasă de sare de mare
- 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr tos
- 300 ml de apă călduță
- 3 linguri de ulei de măsline, plus încă puțin pentru uns pitele
- oregano uscat, pentru asezonat pita
Mod de preparare – Pita greceasca

Aluatul de pita, cca 900 g — Într-un lighenas cerne făina, apoi adaugă sarea și amestecă usor.
Într-un bol omogenizează drojdia cu zahărul până ce devine lichidă (se lichefiază). Dacă folosești drojdie uscată, pune-o la înmuiat 4 – 5 minute în apă călduță.
În mijlocul vasului cu făină adaugă drojdia înmuiată, uleiul de măsline și apa calduță. Cu ajutorul unei furculițe omogenizează toate ingredientele.
După ce s-a format puțin aluatul, pune-l pe masa de lucru, tapetată cu 2 linguri de făină. Frământă cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc, timp de 7 – 8 minute (se întinde și se împăturește).
Spre final unge bine mâinile cu puțin ulei de măsline și adună aluatul în formă sferică — ar trebui să obții un aluat neted, elastic și moale.
Pune aluatul înapoi în vas (presără puțină făină sub el și deasupra lui), apoi acoperă-l cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul (cca o oră și jumătate) la loc călduț și ferit de curenți de aer rece.
Coacerea pitelor — după ce a crescut, frământă aluatul câteva secunde (bate din nou aluatul, împingând aerul afară). Împarte aluatul în 6 părți egale, apoi modelează fiecare bucată în formă sferică (cca 150 g fiecare).
Pune puțină făină pe masa de lucru. Cu ajutorul unui făcăleț, întinde o bilă de aluat, astfel încât să obții o foaie cu diametrul de cca 18 – 20 cm.
Încinge bine o tigaie antiaderentă sau un ceaun din fontă (tuci) cu suprafața dreaptă.
Scutură foaia de aluat de surplusul de făină. Coace pita în tigaia încinsă, acoperită cu un capac, cca 2 minute și jumătate pe fiecare parte, la foc mic.
În timp ce se coace pita, pregătește o altă foaie de aluat. De obicei le gătesc la două tigăi, timpul total fiind de cca 20 de minute.
Răstoarnă pitele pe un blat de lemn, una peste alta. Imediat unge-le cu ulei de măsline, apoi presară pe ele oregano uscat. Procedează la fel și cu celelalte turte.
Nu trebuie neapărat acoperite, deoarece căldura se va transmite de la una la alta, și până ce se răcesc ele vor fi moi și aromate.
Grecii servesc pita cu diferite cărnuri gătite la grătar — suvlakia de porc ori pui, sheftalia, suvla de miel, ied sau la diferite dip-uri — tzatziki, hummus, tahini, etc.
Sunt foarte pufoase și aromate, servite calde, asezonate cu ulei de măsline și oregano. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!
Liliana
20 decembrie 2017Ce bunatate.. imi lasa gura apa!!! Multumim mult pentru reteta complexa!!!
Ianys
21 decembrie 2017Mulțumesc, cu mare placere!
Alexandrescu Silviu
29 mai 2019Multumesc de reteta .A iesit f.f bine
Tarnoveski
16 iunie 2019Mulțumesc!
Anca
5 ianuarie 2019Nu e mult 300 ml la 500 gr faina??
Tarnoveski
5 ianuarie 2019E ok. 300 ml de apa, aluatul nu trebuie sa fie tare. Se presara inca putina faina pe masa de lucru, ajutand aluatul la framantat. Depinde mult si de umiditatea fainii!
Roxana
22 februarie 2019Maiaua se face doar din drojdie proaspătă și o linguriță de zahăr?
Elev
11 august 2019Super buna pita!
Aura
3 martie 2020Incredibil de pufoase !!
Multumesc pentru reteta!
Tarnoveski
3 martie 2020Cu mare drag! Mă bucur că v-au plăcut!
ancuta hanganu
14 iulie 2021Foarte buna!
Andreea
7 decembrie 2021Se poate pune în aluat și parmezan? Mulțumesc!
Tarnoveski
13 ianuarie 2022Da, 2 – 3 linguri de parmezan proaspăt ras e ok.