Un pranz apetisant, preparat in cateva minute — mancare mexicana cu ceafa de porc, ardei gras, ceapa rosie si zucchini, toate fiind preparate la gratar si servite in foi de tortillas alaturi de o salsa de rosii, specifica bucatariei mexicane.
Am folosit pentru aceasta reteta ceafa de porc, fiind mai frageda si gustoasa — dupa preferinte, putem folosi muschiulet de porc. De asemenea am adaugat si dovlecei zucchini, imbogatind astfel savoarea preparatului.
Condimentele au o mare importanta — boiaua de ardei si chimionul dau o aroma placuta carnii si legumelor (semintele de chimion seamana cu cele de chimen, gustul fiind diferit).
Ingrediente – Pork fajitas (4 persoane)
- 4 felii de ceafa de porc dezosata, cca 500 g
- 3 ardei capia rosii, cca 300 g
- 2 cepe rosii de marime medie, cca 150 g
- 2 dovlecei zucchini, mici si subtiri, cca 250 g
- 2 lingurite boia de ardei dulce
- 1 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lamaie
- 8 foi mici de tortillas sau lipii libaneze
- sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
salsa de rosii
- 6 rosii mici, coapte bine sau rosii cherry, cca 20
- 1 ceapa rosie, curatata si tocata
- 1 catel de usturoi, curatat si tocat fin
- 1 ardei iute, curatat de samburi si taiat rondele
- o mana frunze de coriandru proaspat sau frunze de patrunjel, tocate marunt
- zeama de la 1 limeta sau lamaie
- 2 linguri ulei de masline
- sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare – Pork fajitas
Taiem carnea fasii mici de cca 1 cm grosime si 2 – 3 cm lungime. Ardeii ii taiem felii subtiri, la fel si ceapa, iar dovleceii zucchini ii taiem in sferturi pe lungime si apoi bucatele de cca 1 cm. Daca zuchhini sunt mai grosi, dupa ce i-am taiat sferturi, indepartam cu un cutit partea samburoasa.
Intr-un castron mare punem carnea si legumele, apoi condimentam cu boia de ardei, chimion macinat, sare si piper — adaugam uleiul de masline si zeama de la 1/2 lamaie, apoi amestecam totul, masand bine carnea, sa-si ia aroma condimentelor.
Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il tinem la frigider 30 de minute.
Intre timp pregatim salsa de rosii. Intr-un bol punem ceapa si rosiile taiate bucatele, coriandru tocat, usturoiul si ardeiul iute taiat rondele. Asezonam cu sare, piper, zeama de lamaie si ulei de masline, apoi amestecam usor.
Scoatem carnea cu legumele din frigider. Este indicat sa gatim carnea cu legumele in 2 transe, pentru a nu lasa apa.
Incingem bine o tigaie gril, apoi o ungem cu ulei de masline. Frigem carnea cu legumele, timp de 3 – 4 minute la foc mare, intorcandu-le la fiecare 30 – 40 de secunde cu o spatula de lemn, apoi stropim cu zeama de la 1/4 lamaie si gatim inca 1 minut.
Curatam tigaia gril, apoi procedam la fel cu carnea si legumele ramase.
Intr-o tigaie fara ulei incalzim cateva secunde foile de tortilla sau lipiile — punem pe ele putina carne cu legume, salsa de rosii, cateva frunze de coriandru, si apoi rulam.
Servim fajita de porc cu salsa de rosii, alaturi de o limonada rece, preparata cu lamaie, limeta, si portocala. Pofta buna!
Antonio
30 aprilie 2017Rezolvat! Adica, gatit si mancat! Iar la final, fiindca n-am avut limeta, am domolit ardeiul iute cu bere. Foarte buna combinatia! 🙂