Pui întreg la cuptor

Posted by on dec. 4, 2016

dsc_0356-003

Un prânz gustos, savurat în familie sau cu prietenii — pui întreg, rumenit la cuptor, servit cu pilaf de orez și castraveți murați.

De asemenea, putem servi puiul cu cartofi rumeniți la cuptor și murături diverse — gogonele, pepeni murați, gogoșari la oțet, etc. În perioada mai caldă, este potrivită o salată verde cu roșii și castraveți sau o salată de varză dulce, asezonată cu mărar și oțet.

dsc_0356-005
Ingrediente – Pui întreg la cuptor (4-6 persoane)
 • 1 pui întreg, cca 1,6 Kg
 • câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru uscat
 • 3 – 4 crenguțe de rozmarin proaspăt
 • 1 căpățână de usturoi, tăiată în două pe orizontală
 • 1 lămâie, tăiată in două
 • 2 frunze de dafin
 • 2 – 3 linguri de ulei de măsline, pentru uns puiul
 • castraveți murați, pentru servit
 • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Pentru pilaf de orez
 • 2 cepe mici, cca 120 g, curățate si tocate marunt
 • 3 linguri de ulei de măsline
 • 1 linguriță de unt
 • 250 g orez
 • 1 litru de supă de pui (reteta aici) sau de legume
 • 1 frunză de dafin
 • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Pui întreg la cuptor
dsc_0351-004

Este important să avem o tavă pentru cuptor cu suprafața potrivită, cât să încapă puiul — îl scoatem din frigider cu cca 30 de minute înainte de a fi gătit.

Încinge cuptorul la 230°C, cu ventilație. Așează puiul în tava de cuptor (îl vom găti cu pieptul în sus), apoi îl condimentăm cu sare și piper — masăm bine, apoi îl ungem cu 2 linguri de ulei de măsline.

Asezonăm cavitatea puiului cu sare și piper, apoi îl umplem cu jumătățile de căpătână de usturoi, lămâia tăiată în două, frunzele de dafin și crenguțele de cimbru și rozmarin — este de preferat sa legăm pulpele si aripile puiului.

Coacem puiul timp de 20 de minute, apoi scoatem tava din cuptor și reducem temperatura la 200°C (setat pe ventilație). Stropim din nou puiul cu 1 lingura de ulei de măsline, după care introducem din nou tava în cuptor.

Frigem puiul încă aproximativ 45 de minute sau până ce se rumenește frumos și carnea este pătrunsă (cu vârful unui cuțit ințepăm pulpa pe partea mai groasă — ar trebui să iasă un lichid limpede).

În timpul coacerii, stropim puiul de 3 – 4 ori cu zeama lăsată în tavă, pentru ca pielea să devină rumenă și crocantă.

Când este gata, scoatem puiul pe un platou și îl lăsăm acoperit cu 2 straturi de hârtie de copt, 15 – 20 de minute — înțepam hârtia în câteva locuri cu o scobitoare, pentru a nu se înmuia pielea puiului (să rămâna crocantă).

dsc_0367-002
Mod de prepare – Pilaf de orez (4 persoane)

Pentru pilaful de orez — la 1 măsura de orez se pun 3,5 măsuri de supa de pui (de exemplu — la 1 cană mare, cu 250 g orez se pun 3,5 căni de lichid, fiind 1 litru de supă).

Într-o cratiță încălzim ușor uleiul de măsline cu untul, apoi adăugăm ceapa, asezonată cu sare — acoperim cu capacul și înăbușim totul 6 – 8 minute, la foc mic (putem adăuga și 1 morcov, tăiat cubulețe, sotat cu ceapa).

În continuare adăugăm frunza de dafin și orezul, limpezit în 2 – 3 ape și scurs bine — dăm focul la mare, amestecăm ușor cca 1 minut în cratiță, apoi turnăm supa de pui/legume sau apă. Asezonăm cu sare și piper.

Acoperim cratița cu capacul, iar atunci când începe să fiarbă, reducem flacăra la minim. Gătim orezul cca 30 de minute, la foc cât mai mic, amestecând cu o spatulă de lemn, la început și la jumătatea timpului.

Pilaful este gata, atunci când orezul a absorbit aproape toată supa — la suprafață vom vedea un strat subțire de lichid, ca un sos lipicios — în acel moment luăm cratița de pe foc și o lăsăm deoparte, acoperită cu capacul cca 30 de minute (în tot acest timp lichidul va fi absorbit complet, iar pilaful de orez va deveni pufos).

Porționăm friptura de pui în farfurii, apoi stropim cu lămâia coaptă și sosul din tavă. Servim cu pilaf de orez și castraveți murați — poftiți la masă!

dsc_0365-002

# # # #

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.