Salata de toamna

Posted by on oct. 17, 2016

O salată de toamnă apetisantă, preparată cu gogoșari, gogonele, țelină, ceapă și morcov — este asezonată cu oțet, sos de muștar și mirodenii.

Este una din salatele mele preferate, prospețimea și gustul legumelor de toamnă, fiind pe masă în sezonul rece.

dsc_0956-001
Ingrediente – Salata de toamna (7 borcane x 800 g)
 • 2 kg de gogoșari
 • 2 kg de gogonele verzi (pătlăgele verzi)
 • 1 kg de ceapă
 • 1 kg de morcov
 • 500 g de rădăcină de țelină
Otetul aromat
 • 750 ml oțet din vin alb de 9 grade
 • 1,5 litri apă rece
 • 9 linguri de zahăr
 • 7 – 8 frunze de dafin
 • 1 linguriță boabe de piper negru sau mix
 • 2 linguri și jumătate de sare grunjoasă neiodată, cca 50 g
Sosul de mustar
 • 300 g muștar clasic, de bună calitate
 • 300 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare – Salata de toamna

Mai întâi se spală bine gogoșarii și gogonelele sub jetul de apă rece. Ceapa, morcovii și rădăcina de țelină le curățăm, apoi le limpezim în apă rece.

dsc_0509
dsc_0538

Oțetul aromat — Într-o oală, punem să clocotească apa rece cu oțetul, zahărul, boabele de piper, frunzele de dafin și sarea. Când începe să fiarbă acoperim oala cu capacul și închidem focul.

Gogoșarii se curăță de cotoare și sâmburi, apoi se taie felii de cca 1 cm grosime. Gogonelele le tăiem felii subțiri, aproximativ aceeași grosime ca gogoșarii.

dsc_0516
dsc_0525

Punem din nou oala pe foc și lăsăm să clocotească oțetul. Când începe să fiarbă, opărim gogonelele în trei tranșe — punem în oala 1/3 din ele și le lăsăm 2 minute și jumătate, cu focul la maxim.

Le scoatem imediat într-o strecurătoare și le lăsăm la scurs 2 – 3 minute, apoi le transferăm pe o tavă mare, să se răcească mai repede.

După opărirea legumelor este foarte important să le oprim cât mai repede tratamentul termic — astfel nu se vor înmuia, vor ramane tari și îsi vor păstra forma. Procedăm la fel si cu restul de pătlagele, având grija să le punem în oala când începe să fiarbă oțetul și să le opărim exact după timpul precizat mai sus.

dsc_0558

În continuare opărim gogoșarii, la fel în trei tranșe. Când începe oțetul să fiarbă, adăugăm 1/3 din feliile de gogoșari și îi lăsăm 3 minute, cu focul la maxim.

Se scot imediat într-o strecuratoare și se lasă la scurs 2 – 3 minute, după care se transferă pe o altă tavă mare, să se racească mai repede.

Se procedează la fel și cu restul de gogoșari, având grijă să se pună în oală când începe să fiarbă oțetul și să se oparească exact după timpul precizat mai sus.

dsc_0583
dsc_0611

Rădăcina de țelină și morcovii se rad pe răzătoarea mare, se amestecă si pe urmă se opăresc în 2 tranșe. Când începe oțetul să fiarbă, adăugăm jumătate din rădăcinoase și le lăsăm 1 minut cu focul la maxim.

Le scoatem imediat într-o strecuratoare și le lăsăm la scurs 2 – 3 minute, apoi le transferăm pe tava mare, să se răcească mai repede. Procedam la fel cu restul de rădăcinoase.

dsc_0739

Ceapa am oparit-o la urmă, deoarece îsi lasă iuțeala și oțetul capată un gust neplăcut. Am mai adăugat un strop de oțet, zeama fiind dulceagă de la legumele precedente.

Ceapa tăiată julien, cca 1/2 cm grosime, se opărește în doua tranșe. Când începe oțetul să fiarbă, adăugăm jumătate din ceapa și o lăsăm 4 minute cu focul la maxim.

Se scoate imediat într-o strecuratoare și se lasă la scurs 2 – 3 minute, apoi se transferă pe tava mare, să se răcească mai repede. Se procedează la fel si cu ceapa rămasă.

dsc_0626
dsc_0638

Legumele opărite corespunzator și puse imediat în tavi la racit (2 – 3 ore), îsi vor păstra suculența și textura.

Sosul de muștar — Într-un castron se pune toată cantitatea de muștar. La început, uleiul se încorporează puțin câte puțin, amestecând cu o lingură de lemn — pe urmă se poate adăuga mai mult (ca la maioneză).

Este important ca muștarul sa fie de calitate bună — sosul va fi gustos și nu se va tăia.

dsc_0838

Într-un vas mai mare, amestecăm ușor toate legumele cu sosul de muștar.

dsc_0863-003

Punem salata în borcanele spălate și sterilizate în cuptor, apăsând bine cu lingura, să nu rămână goluri de aer, apoi înfiletăm bine capacele.

Se păstrează bine în frigider sau undeva la rece, timp de 3 – 4 săptamâni. Daca vrem să conservăm salata pentru iarna, atunci va trebui să o sterilizăm în borcane.

Se pun borcanele în tava cuptorului electric neîncalzit. Se setează cuptorul pe ventilație la 90°C și se lasă la sterilizat 50 – 60 de minute — oțetul și sosul de muștar va păstra bine salata.

dsc_0782

Putem servi salata la diferite fripturi din carne de porc, pui, vită, miel — alături de o porție de pilaf de orez, piure de cartofi, etc. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

dsc_0912-002

# #

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.