Sarmalute in foi de vita

Posted by on mart. 17, 2015

La prepararea sarmalelor, cel mai important este să le fierbem la foc mic, timp de 2 – 3 ore, într-o cantitate mai limitată de apă, cât să le cuprindă. Când sunt gata, sarmalele trebuie sa fie scăzute bine, și la baza cratiței să fie puțin sos.

Ingrediente pentru cca 90 de sarmalute in foi de vita

  • 500 g carne tocată de vițel/vită — antricot, pulpă
  • 500 g carne tocată de porc — spată, pulpă de porc
  • frunze de viță de vie, la saramură sau proaspete
  • 600 g de ceapă, tocată mărunt
  • 250 g orez cu bob rotund (cca o cană la 1 kg de carne)
  • 3 linguri pastă de tomate, 28-30%  (100 – 120 g)
  • 1 legatură de pătrunjel
  • 1 – 2 legături de mărar
  • 1 linguriță cimbru uscat + câteva crenguțe proaspete
  • 1 frunză de dafin
  • 2 conserve x 400 g roșii decojite
  • 8 – 10 boabe de piper negru
  • ulei de măsline și floarea soarelui
  • sare de mare și piper negru proaspăt măcinat

Servim cu

  • iaurt sau smântână
  • mămăliguță caldă
  • ardei iuți

Mod de preparare

Mai întâi pune la desărat frunzele de vie în apă călduță timp de 1 oră, schimbând apa de 2 – 3 ori. Trece-le printr-un jet de apă rece și pune-le la scurs. Dacă folosești frunze proaspete, opărește-le 1 minut în apă cu puțină sare.

Într-o cratiță, încălzește usor 7 – 8 linguri de ulei. Călește ceapa asezonată cu sare, 15 – 20 de minute, la foc mic spre mediu — apoi adaugă orezul spălat si scurs, pasta de tomate și cca 100 ml de apă. Gătește încă 5 – 6 minute la foc mic. Transferă orezul pe un platou și lasă-l la răcit.

Într-un castron mare, pune toată carnea, orezul răcit, pătrunjelul și mărarul, tocate mărunt si 1 linguriță de cimbru. Condimentează cu sare și piper, apoi amestecă bine compoziția.

Îndepărtează partea fibroasă de la frunze, apoi învelește sărmăluțele. Într-un ceaun sau o oală cu baza groasă, pune un strat din frunzele rămase, apoi aranjează sarmalele în cerc, de la margine spre mijlocul cratiței.

Între straturi, la mijloc, pune jumătate din roșii, câteva fire de mărar și o crenguță de cimbru. Pe ultimul strat pune roșiile rămase, cimbru, mărar, dafin și 2 linguri de ulei de măsline. Poți pune și frunze de țelină și pătrunjel, cu tot cu tulpini.

Acoperă sărmăluțele cu frunze de vie și toarnă apă caldă, cât să le cuprindă. Pune o farfurie întinsă direct pe ele — în felul acesta fierb mai bine și nu se desfac.

Pune cratița la foc mijlociu până când dă în clocot, apoi redu focul la mic. Acoperă oala parțial cu capacul și lasă sarmalele să fiarbă cca 2 ore și jumătate — verifică la jumătatea timpului dacă a scăzut lichidul și dacă este necesar mai adaugă puțină apă.

În altă variantă, putem gati sarmalele în cuptor, într-o oală de lut sau orice vas ceramic. După ce sunt gata, lasă sarmalele acoperite, câteva ore.

Servește sărmăluțele cu iaurt sau smântână și mămăliguță caldă. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

#

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.