Souvlaki de porc

Posted by on mai 13, 2017

Souvlaki, spiritul bucătăriei grecești, ce reunește mereu la masă familia și prietenii — frigăruile tradiționale la greci și ciprioți, se fac din carne de porc, pui, și uneori pește, în special peștele-spadă.

La souvlaki de porc (pluralul – souvlakia) se folosește ceafa, spata (pulpa din față), fleica sau muschiulețul de porc. Am folosit doar ceafă și spată, marinate cu ulei de măsline, zeamă de portocală, oregano, usturoi și cimbru, textura cărnii potrivindu-se bine la rotisor.

Ingrediente – Souvlaki de porc (8 persoane)
  • 750 g spată de porc (pulpa din față), dezosată și degresată parțial
  • 750 g ceafă de porc dezosată
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 2 lingurițe de oregano uscat
  • 1/2 linguriță chimion măcinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 2 – 3 căței de usturoi, curățați și tocați
  • 1 ceapă roșie, tăiată în patru
  • sucul de la 1 portocală mare
  • 6 – 7 linguri ulei de măsline, de bună calitate
  • 1 lămâie, tăiată in două
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Servim cu
  • pita grecească (reteta aici) sau pita cipriotă — 8 bucăți
  • 6 – 7 roșii medii, cca 750 g, tăiate cubulețe
  • 2 cepe galbene sau roșii, cca 200 g, curățate și tocate nu prea mărunt
  • 5 – 6 castraveți, cca 500 g, tăiați cubulețe
  • 1 mână de frunze de pătrunjel, tocate nu prea mărunt
  • 2 lămâi, tăiate în patru
  • sos tzantziki (reteta aici)
Mod de preparare – Souvlaki de porc

Mai întâi tăiem carnea de porc, cuburi de cca 3 cm.

Într-un bol mai larg punem carnea, apoi condimentăm cu 1 linguriță de oregano, 1 linguriță de cimbru, chimion, usturoi, sare și piper — adăugăm uleiul de măsline, zeama de portocală și ceapa desfacută foițe (o folosesc numai pentru aromă)

Masăm bine carnea, să-și ia aromele. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentară și-l lăsăm la rece cel puțin 2 ore sau peste noapte.

Pregătim grătarul cu jar de lemn sau cărbuni.

Între timp punem bucățile de carne pe țepușele de inox, presându-le bine și lăsând 2 – 3 cm liberi pe capete (am folosit 3 țepușe, fiind destul de mari).

După ce s-au încins bine cărbunii și nu mai iese fum din ei, atașăm frigăruile în dispozitivul special al rotisorului — avem grijă la distanța dintre cărbunii încinși și frigăruile de porc, să nu se ardă.

Frigem carnea de porc la rotisor cca 40  de minute, pană ce se rumenește frumos și este pătrunsă bine. În final stropim cu puțină zeamă de lămâie, asezonăm cu sare și presărăm cu 1/2 linguriță oregano.

Ca alternativă la rotisor, putem frige carnea pe un grătar clasic cca 8 – 10 minute — folosind muschiuleț de porc, tăiat cuburi și monat pe țepuse de lemn (în prealabil, ținem bețele cca 30 de minute în apă, să nu se ardă pe grătar — cam 3 bețe pentru un muschiuleț de cca 400 g).

Scoatem carnea de pe țepușe și o transferăm într-un castron. Stropim cu puțin ulei de măsline, apoi acoperim vasul cu un capac și lăsăm carnea să se odihnească cca 10 minute.

Între timp, încălzim pita pe grătar 1 – 2 minute. Punem pe masă bolurile pregătite în prealabil cu roșii, castraveți, ceapă și pătrunjel tocat (sau putem să le amestecăm pe toate într-un castron), lămâi tăiate și tzantziki.

Strigăm pe toată lumea la masă, apoi ne îngrămădim cu toții, cu mare poftire, la pitele calde — punem în pita câte puțin din frigăruile de porc, și după preferințe, sosul tzantziki, roșii, ceapă, și castraveți — asezonăm cu pătrunjel tocat și zeamă de lămâie.

Servim souvlaki de porc cu bere rece, iar pentru copilași, suc proaspăt de portocale…și niște cartofiori prăjiți, că tare-s buni — poftă bună!

# #

Reply

*