Spaghetti Bolognese

Posted on feb. 17, 2016 in PASTE

DSC_0464-002

Paste cu Ragù alla Bolognese, emblema bucătăriei italiene — am respectat în mare rețeta originală tipic gastronomiei regiunii Emilia Romagna, respectiv a orașului Bologna.

Putem prepara sosul Bolognese numai cu carne de vită sau amestecată cu porc — am folisit 2/3 carne de vită și 1/3 carne de porc. Ca mod de preparare, legumele le-am înabușit, dar în altă variantă ele se pot sota înaintea cărnii.

DSC_0456
Ingrediente – Spaghetti Bolognese (4 – 6 persoane)
  • 500 g spaghetti/tagliatelle, de calitate bună (Barilla, Agnesi)
  • parmezan proaspăt ras, pentru servit
  • câteva frunze de pătrunjel, tocate mărunt
Ragù alla Bolognese
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline
  • un cubuleț de unt, cca 25 g
  • 400 g carne tocată de vită sau vițel (ceafă, pulpă sau antricot)
  • 200 g carne de porc tocată (fleică mai slabă sau pulpă)
  • 100 ml vin roșu sau alb demisec
  • 1 cățel de usturoi, curățat și tocat mărunt
  • 1 ceapă mare, curățată si tocată marunt — cca 130 g
  • 1 morcov, curățat și tocat cubulețe sau ras pe răzătoarea mică — 100 g
  • 1 tulpină de țelină (Apio), tocată mărunt — 50 g
  • 600 g rosii întregi decojite, la conservă
  • 1 linguriță pastă de tomate
  • 1 – 2 crenguțe de rozmarin (opțional)
  • 1 frunză de dafin
  • 400 ml supă — bază de pui (reteta aici)
  • 50 ml lapte integral
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Spaghetti Bolognese
DSC_0458

Pentru o reușită a preparatului este important sa cumperi carnea bucată întreagă și să o toci acasă ori la macelarie în prezența ta.

Într-o tigaie sau cratiță cu baza groasă, încălzește ușor uleiul de măsline, pune untul să se topească, apoi adaugă carnea tocată. Gătește la foc mediu spre mare, amestecând mereu cu un tel mic, până ce scade lichidul pe care îl lasă carnea (6 – 8 minute).

În continuare adaugă vinul, lasă-l să scadă complet, apoi asezonează cu sare și piper — adaugă ceapa, usturoiul, morcovul, frunza de dafin și crenguța de rozmarin.

Înăbușește totul 7 – 8 minute, la foc mic, apoi adaugă roșiile strivite în mână sau tocate, și bulionul diluat cu 300 ml fond de pui (sau apă) — gatește sosul Bolognese cca 2 ore la foc foarte mic, acoperit parțial cu capacul. Amestecă cu lingura la interval de 15 – 20 de minute. După circa 1 oră adaugă și supa rămasă.

Cu cca 10 minute înainte de a stinge focul adaugă laptele, care atenuează aciditatea roșiilor și in același timp dă o tentă cremoasă sosului. În final îndepărtează frunza de dafin și crenguța de rozmarin.

Fierbe spaghetele în apă cu sare, conform instructiunilor de pe pachet. Amestecă ușor pastele fierte aldente cu sosul Bolognese, adăugând câteva linguri din apa în care au fiert. Condimentează cu sare și piper.

SAM_1822
DSC_0456

Montează pastele în farfurii adânci, apoi asezonează cu parmezan ras, pătrunjel tocat și un strop de ulei de măsline. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # # # #

Reply

*