Supa de linte rosie

Posted by on mai 6, 2016

O supă de linte roșie în stil asiatic, plină de arome, bogată în proteine, minerale și vitamine.

După preferințe, poți alege varianta de supă cremă, pentru o textură fină. De multe ori gătesc și varianta nemixată, supa fiind la fel de gustoasă.

Ingrediente – Supă de linte roșie (10 porții)

  • 500 g de linte roșie
  • 6 – 7 linguri ulei de măsline
  • 3 cepe mari — 300 g
  • 7 – 8 căței de usturoi
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt sau uscat
  • 3 morcovi — 250 g
  • 1 rădacină de pătrunjel sau păstârnac — 100 g
  • 150 g rădăcină de țelină
  • 3 cartofi, cca 400 g
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce
  • 1/2 linguriță curcuma (turmeric)
  • 1 linguriță rasă de chimion măcinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 1/4 linguriță boabe de coriandru, zdrobite în mojar
  • 1 conservă x 400 g roșii întregi decojite
  • 3,5 litri apă sau fond de pui (reteta aici)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Servim cu

  • crutoane de pâine
  • zeamă de limetă sau lămâie, după gust

Mod de preparare

Călește ceapa tocată mare cu 4 – 5 linguri de ulei de măsline și puțină sare. După 2 minute adaugă usturoiul, zdrobit cu lama cuțitului și tocat mare. Sotează încă 4 – 5 minute, la foc mic.

Adaugă crenguța de cimbru și morcovii cu țelina, tăiate bucăți mari. Asezonează cu sare și piper. Lasă legumele să se călească ușor, 3 – 4 minute.

După se s-au înmuiat puțin, adaugă cartofii tăiați cuburi mari și lintea, limpezită cu apă rece și scursă. Condimentează cu chimion, turmeric și coriandru. Gătește încă 2 minute, amestecând mereu.

Adaugă roșiile, strivite în mână sau tăiate, și 3,5 litri de apă sau supă-bază de pui. Acoperă cratița cu capacul și lasă totul să fiarbă cca 40 de minute, la foc mic. Amestecă la fiecare 10 minute.

Lasă supa să se răcorească câteva minute. Scoate crenguța de cimbru.

Cu ajutorul unui polonic transferă legumele și lichidul în vasul unui robot de bucătarie — pasează fin amestecul în 4 – 5 tranșe, pentru a obține o textură foarte fină. De asemenea și un mixer vertical este la fel de bun. Dacă supa este prea groasă, adaugă puțină apă fiartă.

Asezonează supa cu sare, piper, ulei de măsline și zeamă de limetă sau lămâie. Daca îți place gustul mai picant, adaugă piper cayenne sau pudră de chilli.

Servește supa fierbinte cu crutoane de pâine. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.