O gustare savuroasă cu vinete pane, servite pe felii de pâine rumenite, unse cu sos de usturoi cu roșii coapte — o nebunie, mănânci de nu te mai oprești!

Ingrediente – servesc 4 persoane
- 2 vinete, cca 450 g fiecare
- 3 ouă mari, de la găini crescute în aer liber
- 300 ml de lapte sau apă minerală
- cca 200 g de făină albă, plus cca 200 g pentru pudrat feliile de vinete
- 1 cățel de usturoi
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
- sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
- sos de usturoi cu roșii coapte, pentru servit — rețeta aici
Mod de preparare
Într-un castron bate ușor ouăle cu telul, apoi asezonează cu sare, piper și un cățel de usturoi, ras pe răzătoarea fină. Adaugă 200 g de făina si laptele (poți folosi un mix de apă minerală cu făină). Omogenizează bine, astfel încât să obții o compoziție puțin mai groasă ca cea de clătite.
Spală vinetele și usucă-le cu prosoape de hârtie. Taie fiecare vânătă, felii de aproape 1 cm grosime.
Într-o tigaie mare, încinge ușor cca 100 ml de ulei. Pune făina rămasă într-un castron mai larg, adaugă puțină sare și piper, apoi amestecă.
Asezonează o parte din vinete cu puțină sare, apoi tapeteză-le bine cu făină (pune sare și făină, în momentul în care le pui în tigaie).
Prăjește feliile de vinete, cca 2 minute, pe fiecare parte, la foc mediu. Scoate-le din tigaie și pune-le pe proasoape de hârtie absorbantă. Probabil le vei prăji în patru tranșe. După fiecare tură, schimbă uleiul și sterge tigaia cu prosop de hârtie.
Asezonează sosul de usturoi cu pătrunjel sau/și busuioc — vezi rețeta aici.
Pune vinetele pe un platou curat. Servește cu felii de pâine rumenite, unse cu sos de usturoi cu roșii coapte. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!